Резерват Кормисош, Караджов камък, Родопското конче, Тузлата и връх Свобода

Виж снимките

ТрекМания се отправя към една от най-красивите части на Родопите в един уникален преход, част от серията маршрути КъмпингМания! Ще преминем от Кръстова гора до Караджов камък – уникален природен феномен или нещо повече? Ще се разходим по обзорните скали в района на връх Акватепе и ще прекараме незабравима нощ около едноименната хижата! Ще преминем през Родопското Конче и ще прекараме една уютна вечер в луксозна къща за гости в село Загражден! А за финал ще се изкачим до връх Свобода и ще видим Сливодолското падало – вероятно най-високия водопад в Родопите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Кръстова гора. Нарамваме раниците и се отправяме към първата си за деня цел – Караджов камък. Това е впечатляващ скален феномен, районът на който вероятно е изпозлван за светилище през Желязната епоха и Античността. Правим снимки на страхотната панорама, откриваща се от върха, и продължаваме на юг. Следващата ни цел е връх Проглед (1576 метра), който ще ни подари великолепен изглед към едно от най-специалните места в целите Родопи – водосбора на река Боровица! Още около час и достигаме района на хижа Акватепе, където ще бъде мястото ни за нощувка. Приготвяме се за нощувка сред едно от дивите кътчета на Родопите. Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 590 м. Разстояние: 10 км.
  Носене на бивачна екипировка: 10 км.

 • 2

  Ставане рано и посрещане на изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! Желаещите ще могат да изкачат по изгрев връх Гребенарова чука, за да наблюдаваме изумителното идване на новия ден над притихналите Родопски долини! Тръгваме в 8:00 и се отправяме към Родопското Конче. След около час достигаме до мястото, където ще ни очаква транспортът и в който ще си оставим част от багажа. Продължаваме с леки раници през местността Живите блата и скоро достигаме полегат черен път, който през поредица от чешми ни довежда до подножието на връх Тузлата. За около половин час достигаме до най-високата му точка и сядаме да отпочинем и хапнем за обяд. Гледката от върха е една безкрайна 360 градусова панорама над целите Родопи и е впечатляваща! Оттук след задължителните снимки започваме спускане към село Глогино, където ще ни очаква транспортът, за да ни отведе до  къща за гости в района за освежаване, заслужена почивка и вкусно уогощение.

  Денивелация (+): 1010 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 15 км.
  Носене на бивачна екипировка: 3 км.

 • 3

  След закуска отпътуваме за подножието на връх Свобода. До върха ще се изкачим по пътека водеща през вековните смърчови гори, която ще ни отведе до хижа Свобода. От нея имаме само няколко стотин стъпала и сме горе! Правим снимки и се връщаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за долината на река Сливов Дол, където ще се изкачим до Сливодолското падало – вероятно най-високия водопад в Родопите! Прибиране в София около 20:00 часа, но преди това ще похапнем заслужено в изпитана механа и да се освежим с ледена бира.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 8 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • 1 нощувка в къща за гости
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте – носят се само ден 1
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече