Първенецът на Турция - Арарат и езерото Ван

Виж снимките

ТрекМания се отправя към най-гостоприемната част на Турция и към най-високия и връх – Арарат! Арменското плато и далечната източна Турция е земя на вулкани, хилядолетна история и легенди! Тук е заседнал Ноевият ковчег, тук се е простирала древната арменска държава и все още могат да се видят впечтляващите ѝ катедрали, тук са падали метеорити и са издигани османски дворци….И разбира се тук се издига впечатляващия двуглав вулкан Арарат покрит с близо 30 ледника! Добре балансираната програма и ниската трудност на върха ще ви отведат до вероятно първият ви петхилядник!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 05:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Истанбул  и след близо осем часово пътуване достигаме до азиатската част на най-големия турски град и летище Сабиха Гьокчен. Полет до град Ван. Следва двучасов трансфер до град Догубаязит. Настаняваме се в хотел и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Закуска. Опаковаме багажа си за планината (останалия ще оставим в хотела) и отпътуваме към подножието на Арарат. След около 2 часа достигаме района на село Чевирме, разположено на около 2200 метра. Тук ще ни очакват мулетарите, които ще натоварят екипировката ни на мулета и ще я пренесат до Лагер 1. А ние с леки ранички се отправяме по пътеката виеща се през летните пасища на местните кюрдски овчари. След около 4-5 часа достигаме лагера, където ни очакват освежителни напитки. Опъваме палатките и се настаняваме за почивка – тук ще нощуваме две вечери. Около 19:00 часа, готвачът ни вика за вечеря, приготвена на лагерния огън. Нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Днес е ден за аклиматизация! Започваме обаче със закуска, а след това взимаме леки еднодневни ранички и се отправяме по стръмните склонове на вулкана. За аклиматизация ще се изкачим до около 4200/4300 метра, където ще спрем, за да отпочинем и да хапнем сухия си пакет за обяд. Правим снимки и се спускаме обратно към лагера, където ни очаква чай, кафе и леки закуски. Вечерта вечеряме в лагера и си стягаме багажа за изкачването до „щурмовия лагер“ на следващата сутрин. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 5 км.

 • 4

  Закуска. Опаковаме си багаж, който ще н трябва за върха и го оставяме на мулетарите, за да го натоварят и качат до Лагер 2. Ние отново с леки ранички се отправяме към Лагер 2, разположен на около 4200 метра. След около 4-5 часа достигаме палатките и се настаняваме. Тук гледките са наистина впечатляващи! Ледниците спускащи се от снежната шапка на върха се спускат по стръмна скална долина и десетки водопади падат по скалите, напечени от следобедното слънце. В краката ни се виждат хълмовете и вулканичните конуси на Арменското плато, а само на ръка разстояние – конусът на Малък Арарат. Обядваме с храна приготвена от нашия готвач и лягаме да починем. Разбира се, следобед ще пийнем чай и кафе и ще имаме лека следобедна закуска, а вечерта ни очаква вкусна вечеря – подкрепяме се обилно и активно почиваме – утре ни очаква сериозно предизвикателство! Нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 4 км.

 • 5

  Ставаме малко след полунощ! Готвачът вече е приготвил закуската ни, както и сухите пакети за обяд и термосите с горещ чай! Обличаме се добре, слагаме котките и потегляме към върха. Изгревът ни сварва или на последния склон към върха или на самият връх, а гледката на сянката на вулкана проектираща се в низините от светлината на изгряващото слънце е незабравима! До тук са изминали около 6 часа. Правим кратка почивка на върха за снимки и похапване и започваме спускането си към Лагер 2. Тук отново ни очаква храна и горещи напитки. Отпочиваме около 2 часа, стягаме си багажа и тръгваме към Лагер 1. В късния следобед достигаме палатките и се настаняваме за заслужена почивка. Вечерта похапваме вечерята приготвена от готвача ни и заспиваме.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 8 км.

 • 6

  Закуска. Стягаме си целият багаж и се спускаме до началната точка на прехода. Багажът ни вече ни очаква, пренесен от мулетата, товарим го на буса и напускаме склоновете на този величествен вулкан. Следобед ще посетим останките от двореца на Ицхак паша, както и музеят на Ноевия ковчег. Вечерта се настаняваме в хотел в Догубаязит. Вечеряме в местен ресторант, където ще отпразнуваме успешното си изкачване. Нощувка.

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 6 км.

 • 7

  Закуска. Днес ни очаква екскурзия до езерото Ван, което е най-голямото солено езеро в света! Тук ще се качим на лодка и ще посетим остров Акдамар, втори по големина в езерото. На острова се намира арменската катедрала Светия Кръст, датираща от 10 век, прочута с архитектурата и фреските си. Ще посетим още водопадите Мурадие и крепостта на Ван, преди да се настаним в хотел за нощувка. Вечеря на свободна консумация.

 • 8

  Закуска и свободно време за разходка и пазар из града. Около обяд се отправяме към летището за полет до София, където ни очаква транспорта ни, за да ни откара до София. Пристигане в София късно през нощта.


Включва:

 • Транспорт с бус София – летище Сабиха Гьокчен - София
 • 3 нощувки и закуски в хотел
 • 4 нощувки на палатки
 • Пълен пансион в планината
 • Професионален български планински водач, местен водач
 • Мулетари и мулета за багажа
 • Готвач
 • Палатки и шалтета
 • Входовете за двореца на Изхак паша и музеят на Ноевия ковчег
 • Лодката в езерото Акдамар и посещението на катедралата Свети кръст
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети Истанбул –Ван - Истанбул
 • Храна извън описаната в програмата
 • Спални чували и котки
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече