Пролет в Сърнена Гора – връх Братан и тракийските светилища

Виж снимките

ТрекМания ви кани на едно страхотно пролетно приключение съчетаващо лежерни преходи, върхове и тракийски светилища! Отправяме се към една от най-обширните планини в България – Средна гора и нейният дял Сърнена гора! Ще опознаем както природата така и историята на планината, съчетавайки всичко с уютен хотел в района на Павел баня. Ще стъпим на първенеца на Сърнена Средна гора – връх Братан (1235 метра), където ще се изкачим на метална кула висока десетки метри в търсене на гледки! Ще видим Кутела, известен още като Чашата на Великаните и ще обходим комплексът около Бузовград известен със Слънчевата порта и Мъжкия камък. Ще посетим още Правите камъни – впечатляващи каменни монолити, Люляковото светилище,  Яйцето на Змеицата и долмен „Плочата“ Подготви ли сме ви още изненади, елате и открийте какви. 


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуване за подножието на връх Братан. Широк черен път ни отвежда навътре в планината и неговите завои плавно набират височина из вековните букови гори. Напускаме го за кратко и навлизаме в тях, за да открием едно от мегалитните чудеса в България, които науката трудно може да обясни – Кутела, известен още като Чашата на Великаните! Продължаваме по пътя и след около час достигаме изоставената хижа Братан. Последни двайсетина метра изкачване и достигаме най-високия връх на Сърнена Средна гора – връх Братан. Тук има изградена метална кула, която трябва да ни издигне над дърветата и да ни разкрие гледка. Е дърветата са доста пораснали от строежа на кулата ;) Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за покрайнините на Бузовград. Тук е разположен обширен култово-скален комплекс от времето на траките, от най-високата точка на който се разкриват зашеметяващи гледки към Стара Планина. Ще посетим Врата на Слънцето, свързана с Богинята майка, както и Мъжкия камък! В късния следобед се връщаме до транспорта и отпътуваме за Павел Баня. Настаняваме се в комфортен хотел за заслужена почивка, а защо не и за минерален басейн. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 17 км.

 • 2

  След закуска се отправяме към село Розово. Първата ни цел за деня ще достигнем по широк път, излизащ от село Розовец, пресичащ китна котловина и превръщащ се в пътека, виеща по склона на планината. В края на пътеката ни очаква абсолютен феномен! Дали е сътворен от човека или природата, оставяме ви да прецените сами – това са Правите Камъни! Правим снимки и се отправяме към следващия тракийски обект за деня – Люляковото светилище. Тук се намира единствената в България документирана мегалитна стела, както и много други загадки, за които ще научите от водача. Следващата ни цел е отново уникална за страната ни – Яйцето на Змеицата, единственото у нас мегалитно яйце. Официалния финал на програмата ще е Долмена Плочата край село Златосел. Официален, защото ако имаме време, ще видим още няколко интересни и уникални обекта! Отпътуваме за София, като по пътя ще посетим изпитан ресторант за заслужено похапване! 

  Денивелация (+): 720 м. Денивелация (-): 720 м. Разстояние: 19 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в семеен хотел/къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече