Под звездите на Големия Мальовишки траверс и Купените

Виж снимките

Представяме ви цялото алпийско било на Рила, събрано в два шеметни дни и една незабравима нощ под звездите! Отправяме се по ръбовете над Мальовишката долина, възбуждали въображението на поколения алпинисти! Ще преминем последователно през Камината на Малка Мальовица, Орлето и по ръба на Мальовица ще достигнем гордото му чело! Ще продължим по самото било през Еленин връх и скалните жандарми на Петлите, за да изкачим Орловец и Злия зъб, където ще посрещнем залеза. Ще прекараме феноменална нощ под звездите огряващи заслон БАК! Следващия ден ще ни отведе през Ловница към зъберите на Купените и връх Попова Капа. Предстоят ни два дни феноменални гледки и адреналин, ела и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Меча поляна. Нарамваме раниците и започваме изкачването си по Мальовишката долина. След около 40 минути вече сме на хижа Мальовица и правим кратка почивка. След изкачване по познатия път към втора тераса, откъдето напускаме утъпканите пътеки и се разделяме с тълпите хора. Отправяме се към подножието на връх Малка Мальовица, до който ще се изкачим през Камината – чудовищна „рана“, прорязала каменните склоновете на върха! Оттук през връх Орлето и Североизточния ръб на Мальовица достигаме 2729 метра – най-високата му точка! Правим снимки и по лек панорамен терен се отправяме към Еленин връх. Време е да надникнем в Злите потоци! Започваме с преминаване през скалните жандарми на Петлите, като пътеката ни води по ръба на страхотните отвеси спускащи се към долината на Рилския манастир. Следващото предизвикателство е връх Орловец – връх с горда осанка и впечатляваща панорама! Финалът за деня ще бъде на връх Злия зъб, където ще посрещнем залеза, който ще ни остави без дъх! Спускаме се към заслон БАК, за една незабравима нощ под бездънното небе обсипано със звезди.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 9 км.

 • 2

  Събуждаме се с първите лъчи на слънцето! Изгревът, обагрящ скалните зъбери около нас е абсолютно зашеметяващ! Любуваме му се с чаша кафе в ръка и правим страхотни снимки! Време е за втората част от знаменития траверс – пресичане на зъберите по билото на Купените и Попова Капа. Започваме обаче с изкачване на тревистия гигант Ловница от който шеметна пътека ни води по ръба на скалния венец обграждащ Страшното езеро! Преминаваме последователно през всички коти на Купените, завършвайки на връх Попова Капа! Правим заслужена почивка, проследявайки с поглед изминатия от нас път. Малко снимки и започваме спускането към Страшното езеро, Йончево езеро и от там отново към Меча поляна. Време е за заслужена бира и опохапване в изпитано заведение. Отпътуване към София и пристигане около 19:00 часа.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 9 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече