Непознатата Шипченска Планина - Саръяр и Попак

Виж снимките

Шипченския дял на Стара планина е обширен и силно пресечен. Основно е известен с два от най-знаковите паметника в България – Паметника на Свободата на връх Свети Никола, известен още като Шипка и паметника на връх Хаджи Димитър, известен като Паметника на Бузлуджа. Първенецът на планината връх Исполин също често остава  пренебрегван, въпреки страхотните си панорами… ТрекМания обаче ви кани на едно нестандартно приключение до два от най-панорамните върхове на планината – връх Попак, издигащ импозантни скали над Мъглижката клисура и връх Саръяр – един от най-високите в планината!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на град Мъглиж. Преходът ни започва от Мъглижкия манастир, който ще имаме време да разгледаме. Пътеката от манастира започва стръмното си изкачване по склоновете на планината и след около час и половина ни отвежда до Винишки камък – скална кула с впечатляваща височина, откъдето се открива чудесен изглед към Казанлъшкото поле и Средна гора. Пътеката продължава вече не толкова стръмно да се изкачва из горите на планината и ни отвежда до нашата цел – връх Попак (1201 метра). Върхът се издига самотно, отделен от главното Старопланинско било и това е предпоставка за страхотни гледки към заобикалящите го върхове. Правим почивка и снимки и започваме спускането си по пътека, виеща се покрай ръба на отвесните скали на върха, спускащи се стотици метри към клисурата на Мъглижка река. Достигаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към къща за гости, наш дом за тази нощ.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме - днес ни очаква дълъг ден! Кратък трансфер ни отвежда до околностите на село Енина. Оттук по поредица от черни пътища и пътеки виещи се по обзорни тревисти била се изкачваме все по-високо в планината. Първата и цел за деня е връх Гарванът (1274 метра), след него ще преминем през Малък Саръяр и за финал стъпваме на Саръяр (1485 метра) Нека метрите на върха да не ви подвеждат! Панорамата от него е достойна за всеки двухилядник! Правим снимки и почиваме преди да започнем дългото спускане към подножието на планината и прочута кръчма в Енина, която ни очаква. Отпътуваме за София  - пристигане след 20:30 часа.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 15 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече