Мадейра - Атлантическият планински рай

Виж снимките

Мъглите под нас се разтварят и пред погледа ни заблестява кипналият Атлантически океан. Преминаваме над скалист полуостров разцепил запенените вълни и кацаме на едно от най-опасните летища в света. Ето го и него – остров потопен в пищна тропическа растителност, прорязан от долини обрасли с орхидеи и огласян от шума на високи стотици метри водопади, заобиколен от живописна крайбрежна ивица и осеян с китни малки градчета. Над всички тях обаче се издигат величествени планини, увенчани със скални зъбери, отвесни вулканични кули и тесни ръбове. Планини раздиращи облаците, завихрящи мъглите и създаващи пейзажи достойни за очите на боговете! Това е Мадейра – вълнуваща, неповторима и очакваща ви!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Лисабон. Настаняване в хотел край летището. Време за разглеждане на централната част на града и вечеря в някой от автентичните му ресторантчета. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 2

  Сутринта полет до Мадейра. Настаняваме се във семейно хотелче в Фуншал и е време за първата ни разходка. Отправяме се към полуостров Сао Лоренсо – място неприличащо на никое друго на острова. За разлика от гъстите тропични джунгли в централната част на острова тук властва суша. Това обаче само подсилва фантастичния пейзаж! Ще направим преход около 4 часа до най-далечната част на полуострова, преминавайки над високи над сто метра скали в подножието, на които се разбиват гигантските океански вълни. Въздухът е изпълнен с морски пръски, а пътеката се извива през най-невероятни скални форми и връхчета! Връщаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Фуншал за първата ни вечеря на острова.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Закуска. Днес ще се изкачим в надвисналите на Фуншал високи планини, увенчани с непристъпни скални зъбери! Транспортът ни оставя на Посада Ариейро, а ние буквално след 5 минути вече сме на първия за деня ни връх - Пико до Ариейро (1805 метра). Това е първият ни поглед над планинския свят на този удивителен атлантически остров и гледката задължително ще ни остави безмълвни. Под нас синее океанът, дълбоки клисури се спускат от върха към него, а над всичко това пред нас се издигат непроходими скални зъбери и кули… Това е нашият път! Не се стряскайте – пътеката представлява алея, умело преодоляваща този наглед непристъпен релеф, и е подходяща дори за съвсем начинаещи туристи. През поредица от стъпала, наблюдателни площадки, тунели издълбани в кулите от лава и панорамни пътеки за около 4 часа достигаме до подножието на най-високия връх на острова и архипелага – Пико Руиво и едноименната хижа. Тук ще поспрем да починем и да похапнем преди да направим финалното изкачване за деня. Тръгваме към върха и след по-малко от час сме вече на най-високата му точка – 1861 метра над океана и драперията от долини и скални ръбове, които ни заобикалят! Време за снимки и тръгваме към мястото за среща с транспорта – очаква ни по-малко от час и половина преход. Трансфер до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 15 км.

 • 4

  След вчерашната загрявка до най-високия връх на острова днес ще се отправим към централната планинска част, където ще направим преход по ръба на шеметни бездни през величествени скални кули до един от най-впечатляващите върхове на острова! Преходът започва с плавно изкачване по удобна пътека, която ни води към връх Пико до Хорхе (1566 метра). Оттук започва най-красивата част на днешния преход – пред нас са наредени скалисти крепости, които възпират океанските течения и мъглата кълбяща се по тях им придава магически облик. Отново пътеката, удобно и леко преминаваща през наглед непристъпните скали, ще ни предостави незабравими изгледи и възможност за снимки. След няколко слизания и изкачвания по назъбеното било достигаме Пико Гранде (1654 метра). Уникалното съчетание на вулканичния произход на острова с богата растителност и уникалния релеф придават такава красота на тези планини, с каквато малко места по света могат да се похвалят. Гледката от Пико Гранде ще ви убеди в тези твърдения с лекота! Колкото и да не ни се иска, трябва да се отделим от това Райско кътче и да поемем обратно към крайбрежието и една от най-високите крайбрежни скали в цяла Европа – Кабо Жирао! Стъклена платформа издадена над високите над 600 метра отвеси ще изпита вестибуларния ви апарат, но и ще ви предостави изглед, който ще запомните за цял живот!. Връщаме се обратно до буса, който ще ни откара до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  Днес ще се впуснем в зеленината повкриваща острова! Ставаме рано и се отправяме буквално към сърцето на планините, за да преминем по едни от най-впечатляващите левадас на Мадейра - Калдейра Верде и Калдейра Инферно - ще преминем по стените на впечатляващи каньони, през тунели прокопани в скалите и сред феноменални гледки към най-високите върхове на острова ще достигнем до водопади високи стотици метри! Всичко това по древните пътища на водата прокопани преди стотици години! Следобед ще отделим време на културните и природни забележителности, заобикалящи столицата на архипелага – град Фуншал. Започваме с посещение на  хълмовете на Монтес. Професионалният водач ще ви запознае с историята на острова и ще ви покаже катедралата Носа Сеньора до Монте, ще ви разведе из Градината Монте Палас, призната за една от най-красивите ботанически гради в света, а за финал ще се разходите из Фуншал и ще се запознаете с основните забележителности на този великолепен колониален град. Вечерта ще завърши с вечеря в някой от уютните малки ресторантчета в стария град, където освен да опитаме вкусната местна кухня ще пробваме и от прочутото Мадейранско вино!

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 18 км.

 • 6

  Грабвайте фотоапаратите – днес ще се почувствате като истински изследователи! Сутринта ще се качим на яхта и ще се отправим към открито море и необитаемите острови Десърташ! По време на четиричасовото пътуване в океана ще имаме възможност да видим делфини и при повече късмет – китове! След около 4 часа достигаме двата острова, издигащи се като великански каменни гребени над океана. Те са резерват и дом за хиляди птици гнездящи по високите стотици метра отвесни скали. Пазач на парка ще ни разведе из острова и ще ни покаже места, където гнездят някои от най-интересните видове птици. Привечер (ако времето е хубаво) ще се качим отново на яхтата и ще направим кратка разходка в подножието на скалите, за да наблюдаваме как птиците се връщат в гнездата си за през нощта. Връщаме се на острова, където ще ни поднесат традиционна местна вечеря. Нощувката ще бъде на спални чували под открито небе (ако времето го позволява) или в палатка предоставена от парка.

  (Тези от участниците, които искат да направят разходка за наблюдение на китове и делфини, но предпочитат да спят в хотел, ще вземат участие в полудневен тур, а в следобеда ще имат възможност да се разходят из Фуншал. Нощувката им ще бъде в същия хотел, в който са настанени от началото на пътуването. На следващия ден ще имат време за плаж преди обед и ще се срещнат с групата, която ще се върне в ранния следобед).

 • 7

  След магичната нощ, прекарана на необитаемия остров, ни очаква традиционна закуска. Отпътуваме обратно за остров Мадейра като по пътя отново ще имаме възможност да наблюдаваме богатото биоразнообразие, с което е благословен архипелага! Пристигане в Фуншал в ранния следобед. Свободно време за почивка, разходка из стария град, пазаруване на сувенири и вечеря.

 • 8

  Отпътуване за София


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 6 нощувки в хотели
 • 1 нощувка на палатки на островите Дезърташ/или на яхтата
 • Двудневен тур до островите Дезърташ с включен професионален водач-биолог, вечеря и закуска, бивачна екипировка и такси за националния парк
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София –Фуншал - София
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече