Лапландия и Островите Лофотен - приключение отвъд полярния кръг

Виж снимките

Това е пътешествие в далечния север - изцяло отвъд полярния кръг, там където има дни, в които слънцето никога не залязва или никога не изгрява. Ще посетим Лапландия - дом на стада северни елени, отглеждани от местното население саами, което до голяма степен е запазило традиционния си бит и в днешни дни. Ще качим най-високия връх на Швеция, Кебнекайзе (2100м) и ще се насладим на есенните цветове на местния пейзаж. Втората част от пътуването ни ще ни отведе до Норвегия – страната на викингите и тяхната изумителна култура и легенди. Страната на фиордите, водопадите, безкрайните планини и на непристъпните скалисти върхове. Ще се отправим на пътуване из островите Лофотен - един от най-красивите архипелази в Европа и Света... Там където планините срещат морето, а заливите са безчет… Ще направим преходи до извисяващи се над океана скалисти върхове, ще плуваме с каяци из бистрите заливи и ще се отправим на фото-лов за китове! Впусни се в едно незабравимо северно приключение сега!

 


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  В този ден се отправяме на дълго пътуване до далечния север. Дестинацията ни е най-северният град в Швеция, Кируна, където нощуваме в хотел преди да се отправим към близките планини.

 • 2

  Започваме деня с едночасов трансфер до малкото селище Никалукта - дом на местното население от саами, което и до ден днешен се занимава с отглеждането на големи стада от северни елени. Оттук поемаме пеша сред обширни пасища, брезови горички и широко разпространените на тази географска ширина мочурища. По средата на прехода достигаме езерото Láddjujávri, което прекосяваме с лодка, наслаждавайки се на откриващите се около нас скалисти върхове с трудно произносими имена. Преходът завършваме във великолепна планинска хижа, където нощуваме.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 13 км.

 • 3

  Този ден е отреден на най-високия връх на Швеция - Кебнекайзе (около 2100 м). Подвластна на глобалното затопляне, ледената шапка на върха постоянно се топи, което променя височината му ежегодно. При изкачването постепенно ниската растителност  отстъпва на скали, а те от своя страна - на снежна шапка, покриваща върха целогодишно. Слизаме обратно до хижата, където след този дълъг ден имаме възможност заслужено да разпуснем в гореща сауна - все пак сме в Швеция :)

  Денивелация (+): 1650 м. Денивелация (-): 1650 м. Разстояние: 15 км.

 • 4

  В този ден поемаме обратно по пътя към Никалукта, наслаждавайки се на есенните цветове, които са характерни за района по това време на годината, а ако имаме късмет, може да се погрижим и за реколтата от класическите Шведски червени боровинки. Връщаме се при транспорта и правим трансфер обратно до Кируна, където нощуваме в хотел.

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  След закуска се отправяме към близкото селище Юкасярви, където ще посетим традиционно семейство Саами, ще научим още за живота им и ще имаме близки срещи със северните елени!  Освен това ще влезем да разгледаме стаите на прочутия Леден хотел, всяка от които е изработена от известен скулптор и е украсена от множество ледени статуи. Късно вечерта ще пристигнем в района на Нарвик в Норвегия, където ще нощуваме.

 • 6

  След закуска се отправяме към градчето Анденес. Тук ще направим круиз за наблюдение на китове и орли. Разходката ще е чудесно допълнение към колекцията ни от панорами и ще ни предложи нестандартни изгледи от морето, към величествените върхове на северните норвежки брегове. Следобед отпътуваме за района на Рамберг. След около 3 часа пристигаме в малкото градче и се настаняваме в къщи за гости. Нощувка.

 • 7

  Ранно ставане. Днес сме ви приготвили цели два върха, гледките от които ще ни оставят без дъх! Започваме с един връх, който е буквално в задния двор на къщата ни за гости. Първоначално със стръмни серпентини, пътеката се изкачва до тревисто плато, разположено на около 300 метра над морето. Пресичайки го достигаме каменист ръб, който ни отвежда до връх Молтинден (696 метра). Панорамата е величествена и без аналог – в краката ни се белее огромния пясъчен плаж на Рамберг – един от най-известните на архипела, от всички страни сме заобиколени от езера, фиорди и плажове, а погледът ни се губи сред пейзажа. Правим снимки и се спускаме обратно до къщата. Качваме се на транспорта и отскачаме до близкото селище Утаклеиввейен. Тук ще направим кратко изкачване до връх Манен за втора доза гледки към пясъчни плажове и склисти зъбери. Вечерта се прибираме за нощувка в къщата за гости.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 5 км.

 • 8

  Отпътуваме за Рейне. Тук сме ви подбрали специална селекция от върхове и заливи, които ще изкачим и посетим! Панорамите които ще ни заобикалят просто ни оставят без думи! Трудно се описва така гледка, затова не се колебайте - елате и я вижте сами! Следобед ще направим разходка с каяци и ако имаме късмет може отново да видим интересни морски обитатели! Вечерта отново се връщаме в къщата за гости за нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 4 км.

 • 9

  След закуска отпътуваме за Кируна. По пътя ще можем да посетим автентична викингска дълга къща, въстановена изцяло и превърнаа в музей, а ако имаме време и малък, но богат на видове аквариум, представящ богата фауна на ледените води, които ни заобикалят. Пристигаме в Кируна и се настаняваме в семеен хотел. Като за последна нощ в Лапландия ще посетим избран ресторант с вкусни местни ястия. Нощувка.

 • 10

  Пристигане в София.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата в Швеция и Норвегия
 • 2 нощувки в хижи
 • 7 нощувки в хостели/къщи за гости/апартаменти
 • Професионални планински водачи
 • Застраховка “Асистанс при пътуване в чужбина”

Не включва:

 • Самолетни билети София - Кируна - София
 • Храна по време на пътуването
 • Такса за возенето с лодка в езерото Láddjujávri
 • Наемането на Каяци
 • Разходката с лодка за наблюдение на китове и орли
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече