Ирландия - Изумруденият остров на Свети Патрик

Виж снимките

Не случайно местните наричат своя дом – Изумруденият остров! Ирландия е покрита целогодишно със зеленина, а суровите атлантически брегове на острова, дивите му планини, хилядолетната му история – от мегалитни паметници, през колоритни крепости и замъци до модерните небостъргачи правят владенията на Свети Патрик, впечатляващ декор за поредното незабравимо пътешествие на ТрекМания! Ще се изкачим до най-високия връх на острова – Каррантуил, висок 1038 метра и ще направим шеметен трек около езерата разположени в подножието му. Ще прекараме и един незабравим ден в Национален парк Конемара и ще се насладим изцяло на великолепните му върхове! Ще отплаваме сред бурните вълни на Северния Атлантик към островите Скелигг – умопомрачителен ансамбъл от скални кули и отвесни каменни бастиони, издигащ се от морските вълни. Ще видим долмени, праисторически селища, средновековни църкви, замъци и крепости. Ще направим незабравим круиз около Скалите на Мохер и ще посетим Пътят на Великаните – приказните базалтови скали,  разпалващо въображението на хората и разбира се ще разгледаме Белфаст и Дъблин!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. От пътуваме за Дъблин. Пристигаме на летището и се трансферираме до центъра на града. Настаняваме се в уютно семейно хотелче или модерен апартамент в центъра на града и се отправяме на разходка. След вечеря се прибираме за да отпочинем. Предстои ни шеметно пътуване!

 • 2

  Ирландскотo ни приключение започва! Първата ни цел е мегалитния портален долмен Брауншил, известен като един от най-тежките в цяла Европа - започваме да опознаваме древното минало на този причудлив остров! Следващата спирка за деня е Рок ъф Кашел – изключително важно исторически място, с векове седалище на местните крале с уникален архитектурен стил и страхотна атмосфера. Време за разглеждане и снимки и отпътуваме за подножието на планините Макгилликаддис Рикс. Настаняваме се в къща за гости. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 3

  Ранно ставане - днес ни очаква сериозен преход! Отправяме се към най-високия масив в Ирландските планини и неговия първенец. Планината е впечатляваща смесица от ледникови езера, алпийски хребети и скални кули. В зависимост от често променящите се прогнози, водъча ще избере най-подходящия маршрут за достигане на най-високия връх на Ирландия - Каррантуил, висок 1038 метра.  Нека височината не ви заблуждава – променливото време и денивиацията от близо 1000 метра, правят изкачването сериозно предизвикателство. Правим снимки от върха и се спускаме към мястото за среща с транспорта. Връщаме се обратно в къщата ни за гости за заслужена почивка и нощувка.

 • 4

  Днес  ни очаква още едно сериозно предизвикателство. Отправяме се към легендарните острови Скелигг - умопомрачителен ансамбъл от скални кули и отвесни каменни бастиони, издигащ се от морските вълни. В зависимост от времето или ще направим круиз около островите или ще успеем да стъпим на брега на Големия Скелигг. Тук впечатляващи каменни стъпала, преодоляват извисяващите се скали и ни отвеждат до средновековен манастир, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук са заснети и сцените на Star Wars: The Last Jedi и The Force Awakens! Връщаме се н брега и отпътуваме за района на град Ламерик. Нощувка в къща за гости в района.

 • 5

  Днес отново ни очаква ден изпълнен с емоции! Започваме с посещение на Манастирът Куин, основан още през 14 век. Оттук се отправяме към Скалите на Мохер – 8 километрова отвесна скална стена издигаща се на места над 200 метра от океанските вълни. Ще направим обзорен круиз на тази впечатляваща брегова ивица и ще посетим за допълнение островите Аран, където можем да си наемем велосипеди и да разгледаме забележителностите – китни селца и стари крепости. Връщаме се обратно до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за района на Галуей. По пътя ще имаме възможност да посетим долмена Пулнаброн и пещерата Аилуии – една от най-старите пещери на острова и мястото, където все още могат да се видят кости от изчезналата вече Праисторическа Пещерна мечка! Нощувка в района на Галуей.

 • 6

  След закуска се отправяме към Национален парк Коннемара – един от 6-те в Ирландия. Тук се намират 12-те Бенс, наричани Бенна Беола или върховете на Беола. Това са дванадесет впечатляващи върха, които макар и да не блестят с голяма надморска височина, се отличават с феноменални гледки! Приготвили сме ви страхотен преход, който ще премине през едни от най-забележителните места и върхове в парка. Пригответе се за сериозен преход ;) Вечерта се връщаме в къщата ни за гости за заслужена почивка.

 • 7

  Първата ни цел за деня в манастира Боил основан през 12 век. Разглеждаме го, правим снимки и отпътуваме към замъка Дунлус.  Замъкът е изключително панорамно и атрактивно място, кацнал на върха на скали, издигащи се отвесно стотици метри над морето. Оттук се отправяме към прочутия Път на Великаните. Време за снимки и обиколка на красивите скални образувания. Около обяд се отправяме към столицата на Северна Ирландя – Белфаст. Настаняваме се в къща за гости и се насочваме към центъра на града. Нашата обиколка обаче ще започне с Музея на Титаник.  Следват катедралата, общината и централната част на града. Вечерта ще посетим местен ресторант, преди да се върнем в къщата ни за нощувка.

 • 8

  След закуска се отправяме към долмена Пролеек – един от най-изящните в цялата страна. Следващата ни цел е Монастирбойс – ранно християнско монашеско селище, прочуто с интересните си кръстове, останките от двете си църкви и запазената висока кръгла кула. Оттук отпътуваме за Бру на Бойн – Долината на Гробниците, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е едно от най-важните  праисторически открития, включващо  мегалитни структури, неолитни орнаменти и още много! Време за разглеждане и отпътуваме за Дъблин и последната ни нощувка на острова.

 • 9

  Полет Дъблин - София


Включва:

 • 8 нощувки в хотел/къща за гости
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Дъблин– София
 • Храна извън упоменатата в програмата
 • Екскурзията до остров Скелигг, круиза при скалите Мохер, входове за музеи и атракциони
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече