Етна и вулканите на Еолийските острови

Виж снимките

Чудесно е, ако човек може да вложи средства и време, за да посети високи далечни вулкани, да снима кратери с кипяща лава или да усети мощта на вулканичната природна стихия под краката си. И все пак това може да е изживяване, на което може да се насладим само на два часа път от София! Поредното ни приключение за маниаци ви предоставя тази идеална възможност! Ще се изкачим на най-високия активен вулкан в Европа - Етна, който изригва почти всяка година и добавя в плеядата си от вулканични форми все нови и нови придобивки. Ще направим преход около димящия кратер на Ковачницата на Хефес – Вулкано, ще се изкачим на най-високия връх на Еолийския архипелаг – вулканът на остров Салина, а за епичен финал ще наблюдаваме постоянно изригващия вулкан Стромболи на звездна светлина!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 1 в 12:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Сицилия. Това е най-големият остров в Средиземно море и част от Сицилианския автономен регион. Трансфер до хотела и настаняване в хотел. Време за разходка из центъра на град Катания, град известен със земетресенията си, вулкана Етна, издигащ се над него и като един от 10-те най-големи града в Италия. Ще се разходим из площад Дуомо, ще видим Фонтана на Слона, Катедралата "Св. Агата", ще минем по търговската улица Виа Етнеа, ще видим римските останки и ще се потопим в атмосферата на града. Вечеря в някой от местните ресторанти, където ще опитаме великолепната сицилианска кухня и местни специалитети. Нощувка.

 • 2

  Винаги ще помним днешния ден – денят, в който сме стъпили на най-високия активен вулкан в Европа! Тръгваме рано от хотела за заслон Сапиенца. От тук ще използваме лифт до горна лифтова станция, а от там ни очаква незабравим офроуд с джипове до самото предвършие на вулкана. На нас ни остава само да изкачим последните триста метра до най-високата точка на Етна – 3323 метра! Намираме се пред бълващия дим кратер на най-високия активен вулкан в Европа и най-висока точка на Сицилия. Над морето от облаци, покриващо ниските части от острова, се издигат десетки кратери, осеяни с най-разнообразни вулканични форми. Именно те са нашата цел на втората част от екскурзията ни днес. Ще изследваме с опитен местен водач различните видове лава и лавови потоци, появили се по склоновете на вулкана през различните годишни изригвания, а за финал ще опитаме мед и вино, произведени във ферма в самото подножие на Етна! Връщаме се отново в Катания изпълнени с впечатления и заредени от фантастичното преживяване!

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Днес ще отделим време за един град обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО – Сиракуза. Сиракуза – „Най-великият гръцки град и най-красивият от всички” според Цицерон. За да се уверим в думите му, ще отделим цял ден за разходка в централната му част и ще посетим Старата част на града, ще се разходим из тесните улички, ще пийнем италианско кафе на красивите площади и ще изследваме катедралите, църквите, римските руини и християнските светини. Похапваме в ресторантче с морска храна край пристанището и се отправяме обратно към Катания.

 • 4

  Днес напускаме Сицилия. Време е да посетим и някои от най-интересните и красиви острови на Еолския архипелаг. Отпътуваме за Милаццо, откъдето по море ще достигнем остров Вулкано. Да, името не е случайно! Носещ името на Римския бог Вулкан и известен като Работилницата на Хефес, островът е доминиран от активен вулкан, изхвърлящ във въздуха серни пари през десетки фумероли. Ще се изкачим до върховия кратер и ще го обиколим, за да обхванем с поглед, разпръснатите в морето край нас острови на архипелага. Слизаме в пристанищния град, където ще имаме възможност да се потопим в серни извори на брега на морето, подхранвани от самия вулкан и да се подмладим с вулканична калотерапия. В късния следобед отпътуваме за близкия остров Липари. Настаняваме се в хотела, взимаме си душ, за да свалим вулканичните остатъци и се впускаме в изследване на пристанищния град Липари малките му китни улички и ресторантите му с морска храна.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Сутринта отпътуваме за остров Салина. Настаняваме се в хотела, грабваме раниците и поемаме към извисяващия се над нас вулкан. Днес ще изкачим най-високия връх в архипелага – Монте Фосса. Пътеката преминава през гъста растителност и панорамни площадки с вдъхновяващи гледки към околните острови и смаляващото се градче под нас. След около 3 часа достигаме най-високата точка на острова – 968 метра над блестящото под нас море! Гледката от върха на кратера е невероятна и дълго ще ни се иска да останем в нейния плен. При желание можем да посрещнем залеза от върха преди да се спуснем в хотела. Вечеря на китното крайбрежие в някое от местните заведения.

  Денивелация (+): 968 м. Денивелация (-): 968 м. Разстояние: 9 км.

 • 6

  Досега изкачихме и високи и активни вулкани, но не изригващи… Е, днес ще станем свидетели на епично природно явление – ще присъстваме на изригване на вулкан и ще заснемем летящата във въздуха лава! Отпътуваме за остров Стромболи и се настаняваме в китна къща за гости. Хапваме и почиваме, защото следобед ни очаква стръмно изкачване. Срещаме се с местния професионален водач, който ни раздава каски и челници, и поемаме към върха на извисяващия се в центъра на острова вулкан. Изкачването в следобедните часове ще ни даде възможност да видим залеза преди да достигнем до едно от малкото места в света, на което човек може да наблюдава изригването на вулкан безопасно! Изваждаме фотоапаратите или просто сядаме и наблюдаваме това удивително природно чудо. На фона на тъмното небе няколко кратера изхвърлят към звездите огън и лава! Спускането до брега ще стане на фона на блестящите в ниското светлини на градчето и на светлината на челниците ни!

  Денивелация (+): 960 м. Денивелация (-): 960 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Сутринта отпътуваме за Милаццо и от него към Катаня. Настаняваме се в хотел и прекарваме останалата част от деня в разглеждане на забележителностите на града. Възможност за екскурзия до крайбрежното градче Таормина, където ще се насладим на плажовете, ще изследваме магнетичния остров Исола Бела и ще разпуснем в някое от кафетата. Вечерта връщане до Катаниа и нощувка.

 • 8

  Време е да напуснем тази удивителна част от Европа. Трансфер до летището в Катания. В ранните следобедни часове ще видим Етна за последно по време на това пътуване – от илюминатора на самолета на път за България.


Включва:

 • Трансфер Летище Катаня – Хотел Катаня – Летище Катаня
 • Всички трансфери с фериботи според програмата
 • Еднодневна екскурзия до Сиракуза 
 • Еднодневна екскурзия за изследване на Етна и изкачване до върха
 • Лифтове за изкачване на Етна
 • Джипове по-време на изкачването на Етна
 • Еднодневна екскурзия за изкачване на Стромболи и нужната екипировка
 • 7 нощувки в хотели и семейни хотели
 • Сертифицирани местни водачи за изкачването на Етна и Стромболи
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Катаниа - София
 • Влак Катания – Милацо - Катаня (около 30 евро)
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече