Епична Шотландия за ТрекМаниаци

Виж снимките

Шотландия – земя на горди планинци и свирепо време. Земя, в която мъглите се вият по върховете на планините, спускат се над хилядите езера и  блата, сблъскват се със стените на средновековни замъци и разнасят ехото на древни епични битки и геройства. Земя на чудовища, мистерии, гайди и уиски. Земя която ще направим завинаги част от себе си, по време на това уникално пътуване! Отправяме се на епично пътешествие посветено изцяло на Шотландските планини. Ще изкачим едни от най-емблематичните върхове и ще се докоснем до местата, на които са тренирали най-изявените английски алпинисти – Мелъри, Бордман, Крис Бонингтън, Джо Симсън… Приготвили сме ви четири сериозни изкачвания и няколко впечатляващи кътчета от шотландската природа! Стягайте раници – Шотландия ви предизвиква!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. От пътуваме за Единбург. Пристигаме на летището и се трансферираме до къщата за гости, в която ще прекараме вечерта. Бърза вечеря, приготвяне на раниците и лягаме – утре започва Шотландското ни приключение.

 • 2

  След   закуска се отправяме към северозападните шонтландски земи осеяни с езера и възвишения, над които се издигат средновековни замъци обвити в легенди. Първата ни цел за деня е замъкът Стирлинг , един от най-големите и важни замъци в цяла Шотландия. Тук ще научим голяма част от средновековната история на тази тайнствена земя и ще се потопим максимално в атмосферата и. В допълнение на това ще посетим и. Нашата визита в град Стирлинг ще завърши с посещение на Паметника на Уолъс, представляващ впечатляваща каменна кула и ще научим историята на шотландския герой вдъхновил филма „Смело Сърце”! Оставяме зад гърба си историческите забележителности и навлизаме в Шотландските възвишения – най-красивият и разнообразен района на Британските острови! Ще преминем край десетки езера, планински върхове и необитаеми планински долини, за да достигнем до бреговете на езерото Лох Линне. Тук ще се настаним за нощувка в подножието на най-високия връх в целите Британски острови, който е и наша цел за един от следващите дни! Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

 • 3

  Ранно ставане – днес е първото ни планинско предизвикателство. Отправяме се към прочутата долина Гленко, обградена от зашеметяващи скалисти върхове – един от които е и наша цел. Това е Битиан нам Биан и със своите 1150 метра и величествени северни ребра, наречени Трите сестри, върхът доминира над околността. Нека ниската абсолютна височина не ви подвежда! Изкачването ще бъде предизвикателство, преминаващо по стръмни пътеки, сипеи и леки откатервания, като е възможно да се пресичат и преспи. В зависимост от метеорологичните условия сме ви подбрали няколко страхотни маршрута за качване и слизане, които ще комбинираме според времето. Вечерта се спускаме обратно към мястото за среща с транспорта и отпътуваме към къщата за гости. Нощувка.

 • 4

  Ранно ставане - днес ни очаква поредния сериозен преход! Въпреки, че височината на връх Бен Невис е привидно  ниска – само 1434 метра, върхът не трябва да се подценява! Неговото географско местоположение, бързо променящата се метеорологична обстановка и изкачването близо 1300 метра, са сериозно предизвикателство за планинарите! От върхът при хубаво време се открива зашеметяващ изглед към Грампианските планини, десетките езера разположение в техните подножия и дори към Атлантическия океан! Поздравяваме се с успешното изкачване на най-високата кота на планината и започваме дългото спускане към Форт Уилямс. Връщане към къщата за гости. Нощувка.

 • 5

  Тази сутрин ще започнем пътуването си с посещение на укреплението във Форт Уилямс и след време за снимки и запознаване с историята на града се отправяме към остров Скай! Първата ни спирка по пътя ще бъде замъка Донан – може би най-известния замък в цяла Шотландия. Разположен на остров,  където се събират три езера замъкът притежава магнетичност и е изключително фотогеничен! Следобед ще посетим един от най-известните скални феномени в Шотландия  - Стареца от Сторр – фантастична скална формация, перфектна за незабравими снимки на пищния шотландски залез! Вечерта ще прекараме в централния град на острова – Портрии.

 • 6

  Много ранно ставане – след вчерашният лежерен ден, днес ни предстои най-сериозното изкачване за пътуването ни. Отправяме се към прочутия сред алпинистите Рид Кулин или Кулин ридж. Дълга повече от 10 километра скална верига от зашеметяващи скални игли, отвесни стени и величествени върхове, приличащи на скални крепости! Насочваме се към най-високата част на тази цитадела, за да изкачим първенецът ѝ Сгур Аласдаир. Преходът не е за всеки, а стръмният сипей висок стотици метри е истинско предизвикателство и за най-подготвените планинари! Маршрутът ни ще премине покрай алписйки езера и ще навлезе в стръмен сипей преминаващ в кулоар, който ще ни отведе до връхната кота! Тук гледката ще ни остави зашеметени! Вечерта се връщаме в Портрии, за да нощуваме и да полеем с уиски или бира този невероятен ден!

 • 7

  Днес ще я караме лежерно и ще отпочинем за финалното си изкачване утре. Започваме деня с трансфер до района на Ейпълкрос, където панорамен път ще ни отведе до страхотни точки за наблюдение и снимки на редица алпийски езера, назъбени скални върхове и разбира се северни пясъчни плажове. В зависимост от времето, следобед ще посетим бреговете на Лох Нес или някой средновековен замък, преди да достигнем покрайнините на Национален парк Кеърнгормс. Настаняване в къща за гости и нощувка.

 • 8

  Рано сутринта отпътуваме за изходната точка за изкачване на върха на втората най-висока планина в Шотландия – Бен Макду (1309 метра) Преходът ни ще премине п лежерна пътека, която ще компенсира със своята дължина и към края на дена ще имаме в актива си около 18 километра. Гледките от най-високите части на националния парк обаче си заслужават всяка крачка и вечерта ще отпътуваме за Единбург доволни от многото нови впечатления. Настаняване в къща за гости в района на Единбург. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 9

  Светотатство е да дойдеш до Шотландия и да не отделиш достатъчно време за разглеждане на Единбург! Днес посвещаваме целият си ден в опознаване на Шотландската столица, нейните замъци, галерии, музеи, китни улички и разбира се – пъбове! Настаняване в къща за гости в района на Единбург. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 10

  След закуска може да направим кратка разходка из шотландската столица преди да отпътуваме за летището и оттам за България


Включва:

 • 9 нощувки в хотел/къща за гости
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Единбург– София
 • Храна извън упоменатата в програмата
 • Входове за музеи и атракциони
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече