Епична Гърция - Лакмос, Дзумерка, Смолика и Грамос

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно ново и уникално приключение из най-високите гръцки планини и най-красивите части на Пинд! Само за седмица ще стъпим на първенците на четири от най-високите планини в Гърция и ще посетим закътани планински селца, отличаващи се с неповтроима архитектура и приказна хубост! За „загрявка“ ще започнем с изкачване в планината Лакмос  и първенеца и връх Перистери, посочван в различните източници с височина 2295 или 2275 метра. Ще изкачим и най-високият връх на планината Дзумерка – връх Какардица (2429 метра). Ще прекараме две незабравими вечери в село Сиррако – уникален архитектурен комплекс и ще опознаем манастрите и каменните мостове в района му. Оттук се отправяме към планината Смолика – най-високата част от планините на Пинд и втората по височина в цяла Гърция след Олимп!! Нейният първенец висок 2637 метра е истинско предизвикателство, а езерото с формата на сърце, сгушено в подножието му е прекрасно планинско съкровище! За финал ще направим незабравим преход в планината Грамос – четвърта по височина в Гърция и ще стъпим на първенецът ѝ Чука Пецик (2520 метра)! Всичко това гарнирано с уютни планински хотелчета и великолепна храна в изпитани заведения!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 18:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за планинския курорт Мецово, разположен в Северен Пинд. Китното градче е скътано между няколко планини и е перфектна изходна точка за нашето приключение. Пристигане в ранния следобед и настаняване в уютно семейно хотелче. Ще имаме време да се разтъпчем след дългото пътуване, а залезът ще посрещнем покрай бреговете на езерото Аос. Вечеряме в някоя от механите на Мецово и се приготвяме за сън – утре ни чака първата планина от пътешествието ни.

 • 2

  Ранно ставане. Отпътувме за едно от китните селца, пръснати по склоновете на планината Лакмос.  Оттук започваме изкачването си по широк черен път, който плавно се изкачва по каменистите склонове на планината и навлиза все по навътре по долините ѝ. След време нпускаме пътя и продължаваме по живописни пътеки, които ни разкриват все по обширни и красиви панорами. В последната фаза от прехода ще излезем от дълбоката долина на обзорно било. Гледката, разкриваща се пред нас, ще ни заплени завинаги – море от неизброими върхове и каменни била се простира навсякъде около нас! Последните метри до върха, макар и стръмни ще изкачим на един дъх – гледката просто ни опиянява! Намираме се на 2295 метра и панорамата е наистина впечатляваща! Правим снимки почиваме и започваме дългото слизане към мястото за среща с транспорта. Вечерта се настаняваме прочутото селце Сиррако, за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 17 км.

 • 3

  Ранно ставане. Днес е най-епичния ден от цялото ни пътешествие! Предстои ни да направим траверс на едно от най-високите непрекъснати била на Пинд и да достигнем първенецът на планината Дзумерка – Какардица! Започваме с плавно изкачване до прохода Прокорифи, откъдето последователно ще изкачим върховете Пикролакос, Кангелия и Брисими! През цялото време ще се движим над 2200 метра, в краката ни планинските отвеси ще пропадат в дълбоки долини, а далчината ще блести Йонийско море! Кулминацията на прехода ни ще е връх Какардица – 2429 метра – първенец на Дзумерка! Правим почивка за снимки и хапваме и започваме спускането си към мястото за среща с транспорта. Връщаме се в Сиррако за заслужена почивка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 17 км.

 • 4

  Днес ще си дадем почивка! Няма да бързаме със ставането и ще закусим обилно на някоя тераса с изглед към планината. Предстои и разходка из село Сиррако и посещение на големия му музей посветен на фолклора на района. Ще посетим зашеметяващия манастир Кипинас, построен през 13 век в отвесна скална стена, а след това ще се разходим и до манастира Панагиас от Велиза в покрайнините на село Мацики, строен вероятно през 17 век. Следобед отпътуваме за района на каньона Викос, където ще нощуваме в уютна къща за гости и ще похапнем богато великолепна храна!

 • 5

  Ранно ставане! Време е да стъпим на най-високата гръцка планина след Олимп – Смолика! За разлика от всички скалисти свои съседи, планината се отличава с величествени иглолистни гори и склонове като на изгаснал вулкан! Червените и почви и езерото сгушено под върха – дом на тритони, добавят допълнително очарование към този планински исполин! Това което впечатлява най-много обаче, са феноменалните гледки към отвесните стени на Тимфи и първенецът му Гамила! Преходът ще трае цял ден и ще е сериозно предизвикателство, но след като се върнем обратно в уютното хотелче, в сърцата ни ще има нов фаворит за най-красива планина в Гърция!

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Отново ранно ставане – предстои ни последното предизвикателство на Гръцкото ни приключение – предизвикателство с гръмкото име Грамос! И като за последен преход сме ви приготвили сериозно изкачване продължаващо цял ден! Планинат се намира на границата с Албания и от билото и се откриват феноменални изгледи, както към планините от веригата на Пинд, простиращи се на юг, така и към дивите и рядко посещавани ѝ албански съседи! В ранния следобед стъпваме на най-всиоката и точка  - връх Чука Пецик, висок 2520 метра! Правим почивка и снимки от върха и оглеждаме безкрайният хоризонт! Наоколо има толкова много планини и безчет върхове – съвсем скоро ще дойде и тяхното време! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за уютно семейно хотелче, където ще нощуваме.

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 13 км.

 • 7

  Ставаме, закусваме и пийваме кафе – предстои ни дългия път към България, но планините на Гърция ще останат завинаги в спомените и сърцата ни!


Включва:

 • 6 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Такси за посещение на туристически обекти
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече