Доломитити - Групо ди Брента - раят на виа фератите

Виж снимките

ТрекМания ви представя едно вълнуващо приключение, посветено изцяло на Виа Фератите! Отправяме се към величесвената скална крепост на масива Брента, за да направим пълен траверс през най-високите му върхове и да преминем по спиращите дъха виа ферати Алфредо Бенини, Бочете Алте, Бочете Чентрале! Ще преминем по десетки висящи мостове, метални стълби и прокопани в древните скали тунели! Ще изкачим дестки скални кули и върхове и ще се потопим в незабравимия планински свят на Доломитите!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Посрещане на летището в Италия, натоварване на раниците в буса и се отправяме към сърцето на Доломитите. В ранния следобед достигаме до района на планинския курорт Мадона ди Кампильо. Тук ще можем да направим последно пазаруване за планината преди и да се отправим към хижа Стопани. Изкачването до хижата ще бъде с лифт или пеша – в зависимост от условията в планината. Настаняваме се в хижата следобеда, оставяме багажа и се отправяме на „кратка загрявка“  преди предстоящият ни траверс. Привечер се връщаме в хижата за вечеря и нощувка.

 • 2

  Рано ставане и екипиране. Днес е първото ни сериозно предизвикателство – ферата Бенини! Преминването ѝ ще трае около 5 часа и ще ни предостави великолепни изгледи към долината на Мадона ди Кампильо. Ще преминем през върховете Чима Фалкнер и Кампаниле Валесинела, които покачват категорията на трудност на фератата до „B“. В ранйия следобед достигаме хижа Тъкет и се настаняваме. Желаещите за още разходки, ще имат възможност да се изкачат до съседните върхове Кастелето Инфериоре или Кастело Валесинел, от които ще станем свидетели на незабравим залез над огряната в червено Чима Брента! Връщане в хижата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 820 м. Разстояние: 6 км.

 • 3

  Рано ставане и екипиране. Днес ще се изправим пред едно от най-сериозните ни предизвикателства за това пътуване – преминаването по фератата на Бочете Алте! Преходът ще трае около 6 часа, кaто повече от 4 часа и половина ще бъдат чиста ферата! Ще преминем по една от най-големите и известни ферати на Доломитите с помощта на десетки метални стълби, няколко висящи моста и няколко километра тунели! Желязната пътека ще ни преведе покрай първенеца Чима Брента (3151 метра). В късния следобед се отпраявме към хижа Алимонта. Настаняваме се за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 5 км.

 • 4

  Рано ставане и екипиране. Днес отново ни предстоят много вълнуващи мигове по отвесите на масива Брента. Маршрутът ни е един от най-старите в района и ще ни преведе през фератата Бочете Чентрале! За около 5 часа ще траверсираме масивите на Чима Брента Алта, Кампаниле Басо, Кампаниле Алто и Торе ди Брента! Около обяд достигаме до седловината Брента. Правим кратка почивка и при добри метеорологични условия и добра кондиция ще можем да минем по още две великолепни ферати – Идеале и Брантаре преди да се спуснем към уютната хижа Брентей. Вечеря и нощувка в хижа Брентей.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Днес ще станем по-късно от обикновено – предстои ни спускане към долината на Мадона ди Кампильо и трудно ще откъснем поглед от величествените скални зъбери и ще тръгнем надолу. Около обяд достигаме градчето и се настаняваме отново в уютни апартаменти. Време за релакс, пазаруване на сувенири или разходки в района. Вечерта ще полеем подобаващо изминалите няколко дни в една от най-красивите планински части на  Европа!

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 8 км.

 • 6

  Сутринта отпътуваме за Летището. Трансфер до Милано/Тревизо. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт по описания маршрут маршрут;
 • 4 Нощувки в хижа;
 • 4 вечери и 4 закуски в планина – осигурената храна ще ни гарантира леки раници и удоволствие от преходите!
 • 1 Нощувки в семейни хотели/къщи за гости;
 • Професионални планински водачи (1 водач на трима/четирима клиенти);
 • Нужната обща алпийска екипировка;
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет София – Милано/Тревизо – София;
 • Храна извън описаната в програмата;
 • Лифтове и такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности;
 • Бакшиши и лични разходи
 •           Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече