Долината на Въча – водопади и Родопски панорами!

Виж снимките

ТрекМания ви представя едно вълнуващо и разнообразно двудневно преживяване в Родопите, част от серията маршрути КемпингМания! Ще преминем по цялата дължина на река Фотинска, за да се насладим на пролетната и зеленина и мощни водопади! Ще направим кратка разходка с лодка през язовир Въча, за да достигнем място с феноменална панорама към меандрите на язовира, където ще прекараме нощта. Ще направим преход през дивите Родопски гори и поляни, за да се потопим в магията на село Осиково и ще се насладим на страхотните гледки към долината на Въча, спускайки се до самите ѝ води по обзорен рид! А нощта под звездите и край лагерния огън е нещо, което ще си спомняме с възторг и умиление цял живот!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за село Фотиново. От тук с леки раници започваме спускането си по долината на река Фотинска. Първоначално следваме екопътеката към водопадите и успяваме да им се насладим пълно в най-подходящия за това сезон. След времето за снимки напускаме утъпканите пътеки и по поредица от пътеки и поляни се насочваме към язовир Въча. Спускаме се до закътан залив, където ни очаква лодка. Тя ще ни отведе на отсрещния бряг и до ресторант с гледка, където ще похапнем преди да се отправим към мястото за нощуване. Следва кратък трансфер и половин час ходене и вече сме на мястото за нощувка.  Приготвяме се за нощуване на обзорно планинско ребро с впечатляващ изглед към меандрите на Въча! Очаква ни една незабравима вечер под студената светлина на далечни звезди и сред сгряващата компания на добри приятели! Вечер изпълнена с истории за близки и далечни места, с песните на щурците и с мелодията на гората!

  Денивелация (+): 630 м. Денивелация (-): 1340 м. Разстояние: 12 км.
  Носене на бивачна екипировка: 1 км.

 • 2

  Ставаме рано и посрещаме изгрева с чаша кафе или чай и с незабравима гледка в очите! В краката ни се вият прохладните изумрудени води на язовир Въча, околните ридове се огласят от птичи песни, а в далечината се издигат силуетите на високите Родопски и Старопланински върхове. Тръгваме в 8:00 и след кратък трансфер и с леки раници започваме една разходка из поляните и горите на село Осиково. Ще ви отведем до едни от най-панорамните места в района, закътани карстови извори, тайнствени водопадчета и обгледни поляни! Кръговият маршрут ни връща обратно до селото, където ще направим почивка преди да се отправим към втората част от прехода – спускането до язовир Въча! Приготвили сме ви маршрут по панорамно ребро, което ще ни предостави феноменални изгледи към меандрите на язовира! А зада е пълно щастието – ще ни отведе право до изпитан ресторант :)  Похапваме заслужено и отпътуваме за София, където ще пристигнем около 20:30 часа.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.
  Носене на бивачна екипировка: 0 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте 
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Превоз с лодка по язовир Въча (около 10 лв)
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече