Дивата Румъния – Кралската планина, каменните дворци на Чукаш и Царството на Мечката

Виж снимките

БЕЗ ВАКСИНИ, БЕЗ СЕРТИФИКАТИ, БЕЗ ТЕСТОВЕ И МАСКИ! ТрекМания ви представя програма без аналог – пътешествие до едни от най-дивите, красиви и непопулярни места в Карпатите! Още преди години, когато група ТрекМаниаци направи траверс на планината си обещахме да се върнем… Пиятра Краюлуй или Кралската планина сега ни зове в перфектния сезон! Ще направим предизвикателно изкачване до нейния първенец – връх Ла Ом, преминавайки през изумителни скални феномени – отвесни пещери в каменните стени на планината! Ще се отправим към Царството на Мечките и ще отделим два залеза, в дебнене и снимане на този величествен бозайник! Срещата с мечка и възможността за снимки само от няколко метра е гарантирана, а местните ни партньори ще ни осигурят абсолютна безопасност! Ще направим един зареждащ преход до най-високата точка на планината Хашмаш – връх Хашмашул маре, известен със своите причудливи варовикови форми и алпийски ливади. За финал ще се отправим на двудневно приключение до планината Чукаш – вероятна най-магичното и красиво място в цялата страна и с най-уютната хижа в Румъния! Ще стъпим на трите му най-високи върха именно сега – когато склоновете са покрити с розови рододендрони а поляните са наситено зелени! Всичко това ще съчетаем с разглеждане на великолепния Брашов и разбира се с уникалната Румънска и Унгарска кухня! 


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Румъния. Ще пресечем река Дунав с ферибота при Никопол и ще имаме малко време да разгледаме този рядко посещаван Дунавски град. След почти цял ден пътуване, вечерта пристигаме  в района на планинското градче Зърнещи в покрайнините на Национален парк Пиятра Краюлуй. Настаняваме се в уютен семеен хотел и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни предстои най-сериозното предизвикателство за това пътешествие!

 • 2

  Ранно ставане и трансфер до подножието на планината. Изкачването ни започва по пътека плавно набираща височина по западните гористи склонове на планината. След малко повече от час достигаме заслон Шпирлеа и за първи път съзираме от близо смайващата скална крепост, която ни предстои да „щурмуваме“. Правим почивка и навлизаме в последната за изкачването горска част, отвеждаща ни до самото подножие на скалите. И тук ахваме - изумителен природен феномен се издига пред нас! Можем да го сравним само с чудните мостове, но местоположението му и мащабите му спират дъха ни! Оттук ни предстои сериозно изкачване по пътека, виеща се през скалните улеи на планината. Макар и осигурена с метални вериги, пътеката не е за хора със страх от високи, скалисти и стръмни терени, но водачите ни ще осигурят и помогнат на дръзналите да поемат по този маршрут! Всяка крачка към висините ще се възнагради още щом стъпим на тясното планинско било – планината е дълга почти 25 км,  а по-голямата част от нейното било е широко само няколко метра! Тази величествена гледка ще ни посрещне и на най-високия връх на планината – Ла Ом! Правим снимки, почиваме и започваме спускане по нестандартен маршрут, който ще ни отведе до други планински чудеса, а привечер и до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за Брашов и се настаняваме в семеен хотел.

  Денивелация (+): 1500;1500;15 м.

 • 3

  Днешния ден ще бъде лежерен, но адреналина ще надхвърли дори преминаването по скалните улеи на Пиятра Краюлуй – отиваме на фото лов за Мечки! Започваме обаче с кратка разходка из центъра на Брашов и изуване на Саксонската му архитектура и интересни забележителности. Около обяд се отправяме към група планински езера, където ще имаме възможност за първа среща с най-големия хищник на Балканите – Кафявата Мечка! Слънцето бавно ще започне да залязва и ние най-после ще се отправим към МЯСТОТО! След кратък преход ще достигнем до скътано убежище в гората, зад стените на което, през голям кристално чист прозорец ще можем да наблюдаваме мечки, само на няколко метра от нас! След около час наблюдение ще се върнем към транспорта ни (под въоръжена охрана), за да отпътуваме към мястото за настаняване и вечеря.

 • 4

  Днес, в зависимост от възможността и метеорологичната обстановка ще направим второ наблюдение на Кафявите карпатски мечки. Основната цел за деня обаче ще бъде преход в планините Хашмаш. Нейното било е увенчано от два впечатляващи варовикови масива, на които ще стъпим по най-атрактивните маршрути! Първенецът Хашмашул маре е заобиколен освен от скали и от вековни смърчови гори и страхотни поляни, на които ще имаме време и възможност да се насладим. Приготвили сме ви още много изненади за днес, но ще ги запазим в тайна ;) Връщане в хотела за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000;1000;15 м.

 • 5

  След закуска се отправяме на двудневно приключение до планината Чукаш – вероятна най-магичното и красиво място в цялата страна и с най-уютната хижа в Румъния! Кратък трансфер ни отвежда до хижа изпъкваща сред всички в Румъния с уют, великолепна храна и комфортни двойни стаи – направо си е хотел! Днес ще се „прицелим“ към втория по височина масив в планината и връх Гропсоареле. Неговите наситено зелени полегати склонове, се издигат над вековни смърчови гори, а от самия връх тръгват няколко скални ребра, предоставящи феноменални гледки към подножието на планината. При благоприятно време ще се разходим и до втория по височина връх в масива, където ще можем отблизо да видим няколко скални феномена – малка прелюдия към това което ни очаква на следващия ден! Връщаме се към хижата за заслужена богата вечеря и почивка.

  Денивелация (+): 400;400;15 м.

 • 6

  Ставаме рано и се отправяме към феноменалните скални дворци на Чукаш! Тук ще стъпим на няколко върха, но най-непристъпно изглеждащия е и първи за деня – връх Тигъйле Мари. Неговата каменна кула, запълваща хоризонта изглежда невъзможна за изкачване, но ние знаем потайната пътека, ключ към страхотни гледки!  Следват още няколко скални кули през които с лекота  ще преминем, за да достигнем до най-високата точка на планината – връх Чукаш. Правим снимки и се любуваме на магичния пейзаж. Скоро обаче ще трябва да потеглим, защото красотите далеч не са свършили и имаме още много места в планината, които искаме да ви покажем! Следобед се спускаме към мястото за среща с транспорта и отпътуваме към Брашов за разходка и последна нощувка за това пътешествие.

  Денивелация (+): 900;900;15 м.

 • 7

  Ставаме рано и отпътуваме за България. По пътя обаче няма да пропуснем да посетим емблематичния дворец Пелеш – едно от бижутата на Румъния! Пристигане в София около 20:00 часа.


Включва:

 • 6 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Турове за наблюдение на мечки с местен водач и охрана!
 • Нужните трансфери в планините
 • Застраховка Асистанс "Пътуване в чужбина" с покритие за Covid-19

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Такси за посещение на туристически обекти
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече