Църномогилски чал - суров и пленяващ

Виж снимките

Едно съвсем буквално главозамайващо приключение за всички любители на Пирин и силния адреналин! Най-труднодостъпният и рядко посещаван рид на Пирин ви предизвиква! Ще прекараме ден в най-високите и диви части на планината под извисяващи се скални стени, над шеметни ръбове и отвеси и сред приказната красота на планинския мир. Ще изкачим Църномогилски чал по атрактивен маршрут и ще се докоснем до девствения циркус на Бански Суходол. Усилията ни по време на прехода ще бъдат възнаградени с незабравими гледки към Мраморното Пиринско било - Кутело, Кончето, Котешкия чал и Бански Суходол! Слагаме каските и потегляме!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Бъндерица. Водачът ни раздава каски, слагаме раниците и „захапваме” баира. Изкачваме се към Казана и пред нас започва да се издига великанската Северна стена на връх Вихрен. Скоро обаче ще напуснем това обкръжение и ще завием към Кутело и неговите склонове където ще намерим потайна пътека. Тук слагаме каските и започваме подсичането на Северната стена на Кутело. Теренът изисква цялото Ви внимание и съсредоточеност!!! Великолепната гледка към Църномогилски чал ни дърпа напред и скоро достигаме приказно кътче. Поляна затворена на ръба между скалните отвеси на Кутело и вертикалните улеи на Църна могила! Тук ще отдъхнем и ще починем в това величаво обкръжение. Изкачването до най-високата точка на Църномогилски чал ще бъде вече по не толкова труден терен и след по-малко от 2 часа вече сме на 2682 метра – най-високата точка за деня! Колосалната каменна стена от върхове и ръбове която се възправя пред нас не подлежи на описание – просто трябва да я видите!!! Време за снимки и се отправяме надолу към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по традиция посещаваме изпитано заведение в района.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка
 • Нужната алпийска Екипировка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече