Бучеджи и Пятра Краюлуй - Най-красивите дялове на Карпатите

Виж снимките

ТрекМания ви представя една програма без аналог в най-красивите дялове на Карпатите! Макар и подценявани заради височината си Бучеджи и Пятра Краюлуй са диви и малко посещавани планини с уникален релеф, спиращи дъха панорами и богата флора и фауна! Пътеществието ни ще започне от веригата скални стени и върхове, известна още като „Царският камък“ - Пятра Краюлуй, където ще преминем по най-атрактивната част от билото и ще изкачим първенеца на планината – Ла Ом (2238 метра)! Втората порция вълнуващи преходи сме отредили за митичната планина Бучеджи, дом на митичния герой Залмоксис. Ще изкачим най-високия връх – Ому (2505 метра) и панорамния връх Карайман и разбира се ще отделим подобаващо внимание на причудливите скални скулптури Сфинксът и Стариците, изваяни от най-великият творец – Природата!  За финал ще посетим една от от най- големите солни мини в Румъния – Салина Униря. Ще имаме възможност да се спуснем на стотици метри под земята, където в недрата на солните залежи са издълбани гигантски галерии, зали и коридори. Майсторското осветление, причудливите форми и цветове на вкаменената сол ще ни потопят в един приказен свят!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на планината  Пятра Краюлуй  и покрайнините на Национален парк „Пятра Краюлуй“.  Целта ни за днес е да достигнем историческия район Фундата разположен в Трансилвания! Тук уникална смесица карст и идилични родопски извивки образуват природа, която ще ни очарова с дивата си и същевременно уютна страна! Настаняване в семеен хотел.  Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  След закуска се отправяме към прочутия град Бран и едноимената крепост, известна съвсем незаслужено като „Замъкът на Дракула“. Ще разгледаме тази историческа забележителност преди да се отправим към сърцето на дивите Трансилвански планини. Оставяме целия излишен багаж в буса и с максимално леки ранички се отправяме към хижа Куматура. Пътеката ни повежда през зашеметяващата клисура Зърнещилор. Високи стотици метри отвесни варовикови стени се издигат край нас, редувайки се с навлеклите се с есенни одежди букови гори! След около час и половина започваме същинското изкачване към хижата и след поредица от гъсти гори и обзорни пасища, предлагащи панорами към основното било на планината,  достигаме хижата. Залезът може да посрещнем от издигащия се над хижата връх Пятра Мика, предлагащ великолепен изглед към цялата скална стена на основното било!  Вечеря на свободна консумация. Нощувка в хижата.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 450 м. Разстояние: 7 км.

 • 3

  Ранно ставане - предстои ни дълъг и вълнуващ ден! Ще преминем по най-високата, атрактивна и панорамна част на билото на Пятра Краюлуй! Започваме със сутрешно изкачване до връх Падина Попии (2018 метра). Оттук тясното до само няколко метра карстово било няма да слезе под 2000 метра в продължение на над десет километра! Пропасти, дълбоки стотици метри, ще се спускат от двете страни на скалните отвеси, по чиито ръб преминаваме, а есенните одежди на гората ще контрастират ярко с бялата блестяща повърхност на скалите и ще създават великолепни гледки! Последователно ще преминем през върховете Аскутит (2121 метра), Тимбалул Маре (2132 метра), Збирии (2173 метра) и за финал ще изкачим и първенеца Ла Ом (2237 метра). Оттук започва епичното ни спускане към подножието на планината, което ше премине през най-голямата скална забележителност на Националния парк – Скалните мостове Заплаз! Рано привечер достигаме до мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до уютен семеен хотел, където ще се отдадем на заслужена почивка и ще нощуваме.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1750 м. Разстояние: 16 км.

 • 4

  След закуска се насочваме към по-високия събрат на Пятра Краюлуй – митичната планина Бучеджи! Достигаме подножието на планината и с лифт се изкачваме до обширното и обзорно плато, което покрива високите ѝ части. Настаняваме се в хижа Бабеле и започваме проучването на района. Ще посетим интересните скални феномени  Сфинксът и Стариците, а за финал ще изпратим слънцето от обзорния връх Карайман, обграден от шеметни отвеси! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хижата.

 • 5

  Ранно ставане. Време е да обходим и най-високите части на Домът на Залмоксис – Бучеджи! Преходът ни започва с изкачване на полегатия връх Баба Маре (2294 метра) за загрявка. Оттук навлизаме в сърцето на планината и постепенно подсичаме върховете близнаци Обарсиа. Скоро достигаме седловината Керболуй и пред нас зейва пропастта заключена между склоновете Костила и Морару. Изкачваме връх Букура (2503 метра) и най-после зърваме  нашата цел – връх Ому и едноименната хижа разположена в самото му подножие. След половин час сме на първенеца на планината  - връх Ому (2505 метра). Правим снимки, почиваме си и скоро се отправяме обратно към хижа Бабеле, откъдето ще си вземем багажа преди да се спуснем с лифта до курортното селище Бущени. Настаняваме се в семеен хотел. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 16 км.

 • 6

  След закуска отпътуваме за планинското градче Слъник. Тук ще посетим една от от най- големите солни мини в Румъния – Салина Униря. Ще имаме възможност да се спуснем на стотици метри по земята, където в недрата на солните залежи са издълбани гигантски галерии, зали и коридори. Майсторското усветление, причудливите форми и цветове на вкаменената сол ще ни потопят в един приказен свят! Отпътуваме за България и пристигаме в София след 20:00 часа.


Включва:

 • Транспорт от и до София
 • 3 нощувки в семейни хотели
 • 2 нощувки в хижи
 • Професионален планински водач
 • Екскурзоводски услуги
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на програмата
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи
 •          Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече