ТИМФИ - НАЙ-КРАСИВАТА ГРЪЦКА ПЛАНИНА

ТИМФИ - НАЙ-КРАСИВАТА ГРЪЦКА ПЛАНИНА

Динамичен маршрут                                                 

ДЕСТИНАЦИЯ: Тимфи / Гърция

ДАТА: 10.06.2020                                                                      

565 лв

Водач:

Със своите мурови гори, скални ръбове и величествени върхове Олимп е най-високата планина в Гърция напълно заслужавайки си тази титла. И все пак той не може да се мери с неподправената красота на една малка планина в северозападна Гърция. Китни старинни селца са накацали по склоновете й, обграждат я, главозамайващите отвеси на едни от най-дълбоките каньони в Европа, зелени ливади изпъстрени с цветя покриват платата й, а скалистите и обзорни върхове се оглеждат в сини езера! Звучи като Швейцария? Не, това е Тимфи – най-красивата планина в Гърция и цел на нашето пътешествие, съчетаващо вдъхновяващи пешеходни преходи, рафтинг в синьозелените води на Викос и вкусна местна храна!

1 ДЕН

Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион "Васил Левски" в 7:00 часа. Отпътуваме за Йоанина и в ранния предобед сме на брега на езерото Памвотида, на чиито брегове се намира града. Ще се изкачим до най-високата точка на крепостта, за да снимаме отвисоко езерото и издигащата се над него мощна снага на планината Митсикели. Хапваме в градчето и навлизаме в сърцето на района Загори. Следобеда ще посветим на разглеждането на средновековните мостове свързвали селата в този някога трудно достъпен район. За финал опитният ни водач, познаващ района отлично, ще ни отведе на панорамна площадка, разположена на самия ръб на най-дълбокия каньон в Европа и според някои в целия свят – Викос. След като застанем на самия ръб на хилядаметровата пропаст дъхът ни спира! Изпращаме залеза от това изумително място и се отправяме към уютна къща за гости, където ще ни нагостят с домашно приготвени не само гръцки, но и български ястия. J

2 ДЕН

Сутринта отново се отправяме към ръба на каньона. Започваме денят си с разходка из китното селце Монодендри. Ще пийнем гръцко кафе под многовековния чинар в центъра на площада, ще се разходим из малките криви калдъръмени улички и ще посетим скрития от хорски очи манастир Света Параскева. Манастирът е всечен в самата скала, пропадаща стотици метри към дъното на каньона. Следва посещение на известна панорамна площадка, разположена над селото, от която ще имаме възможност отново да видим каньона в цялото му величие. В допълнение на това обаче пред нас ще се разкрие една нова и запленяваща гледка – тази към високите върхове на планината Тимфи и зелените пасища в подножието им! Не ни сдържа и се отправяме право към тях! Преходът ни ще започне от малкото селце Микро Папинго в подножието на извисяващата се над нас западна сетна на връх Астрака. След около 3 часа достигаме хижа Астрака и се настаняваме. Хапваме на верандата на хижата с гледка към почервенелия от залеза връх Астрака и езерото Ксеролимни ширнало се в краката ни.

3 ДЕН

Ставаме рано – днес ще изкачим най-високия връх в планината. След кратко слизане до езерото Ксеролимни започваме да се провираме през удивителен лабиринт. Изваяни от водата варовикови скали с причудливи форми се редуват със зелени поляни осеяни със стотици цъфнали в най-различни цветове цветя. Ще видим и множество фосили, останки от отминали епохи, и така неусетно ще достигнем до седловината преди върха. От ръба на билото ще се открие панорама към втората по височина планина в Гърция – Смоликас и на този впечатляващ фон изминаваме последните метри преди върха. Връх Гамила (2497 метра) и неговите панорами ще ни оставят зашеметени. Десетки планини и върхове ни заобикалят, в краката ни зее бездната на каньона Ааос, а ние пийваме традиционните кафе или чай... Идилия! Спускаме се обратно към хижата като за всички, които имат сили сме приготвили допълнителна изненада - ще посетим езерото Драколимни и ще научим тайната на името му! Езерото се намира само на няколко метра от изсечените като от гигантски нож отвесни стени на планината, пропадащи към каньона Ааос. Гледката е уникална и на малко други места в Европа може да видите нещо подобно. Връщаме се в хижата и се отдаваме на заслужена почивка.

4 ДЕН

След закуска се спускаме до мястото за среща с транспорта. Днес ще навлезем в сърцето на каньона Викос и ще направим рафтинг по кристалните му води. В ранния следобед отпътуваме за Кастория и се настаняваме в хотел. Разходка за запознаване със забележителностите на градчето разположено на брега на едноименното езеро. Ще видим някои от най-забележителните средновековни църкви в града, ще се разходим из тесните му улички и ще имаме възможност да посрещнем залеза от най-високата точка на полуострова Св. Атанасий. Разбира се, денят ще завърши в някоя от традиционните таверни разположени на самия бряг на езерото.

5 ДЕН

Днес е последния ден от пътуването ни и ставаме рано. Отправяме се към едно далечно кътче на Гърция, което рядко посещават, но за нас българите е част от историята ни. Ще посетим Малкото Преспанско Езеро и полуостров Свети Ахил. Тук се намира една от най-внушителните сгради, запазена от времето на Първата Българска Държава, а в нея се смята че са открити останките на Самуил - Цар Български! Ще имаме време за разглеждане на полуострова и да научим от водача историята на това историческо място! За финал ще имаме възможност да се разходим с лодка из Голямото Преспанско езеро да изследваме древните храмове разположени по бреговете му преди да отпътуваме към България!

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 2 нощувки в семейни хотели/ къщи за гости
  • 2 нощувка в хижи
  • Професионален български планински водач
  • Всички разходи на водача
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Храна по време на екскурзията
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и Рафтинг
  • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
  • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


Цена: 565 лв.
Направи запитване

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн