НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ И ПРИРОДНИТЕ ЧУДЕСА НА УНГАРИЯ

НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ И ПРИРОДНИТЕ ЧУДЕСА НА УНГАРИЯ

Лек Маршрут                                                  

ДЕСТИНАЦИЯ: Унгария

ДАТА: 05.10.2020                                                                      

875 лв

Водач:

Отправяме се на една сериозна експедиция из величествените Унгарски планини и най-високите им върхове! Ще изкачим (без кислород и шерпи) предизвикателния първенец на Унгария – връх Кекеш, издигащ се на 1014 метра, както и неговият подгласник Хидас-Берч (973 метра) :) Ще стъпим разбира се и на третия по височина връх Галя Тето и така ще направим „Короната“ на планините Матра. След това ще се отправим към втория по височина масив в страната – планината Бюк и ще изкачим първенеца му – връх Сзилваси-Ко (961 метра)! Ще влезем в пещерата Брадла, една от най-дългите проучени пещерни системи в тази част на Европа и ще посетим село Халлок, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще видим още средновековната крепост Вишеград и средновековната перла на Унгария – Естергом и ще направим обикока на най-интересните места около езерото Балатон! За да подържаме форма и дух по време на тази тежка експедиция, ще разчитаме изцяло на легендарното унгарско сладкарство и кулинария!

ДЕН 1

Сборен пункт: Паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 6:00 часа. Отпътуваме за Унгария. Пътят ни води през Сърбия и Белград и в ранния следобед достигаме границата с Унгария, а оттам и град Кешкемет, където ще се установим за вечерта. Намираме се в третия по големина град в Унгария и привечер ще се разходим, за да рагледаме някои от забележителностите му. Вечеря и първи сблъсък със страхотната унгарска кухня – трябва да съберем сили, защото утре имаме да изкачваме първенец! Нощувка в къща за гости.

ДЕН 2

Ранно ставане. Отпътуваме за планината Матра, част от Северните Унгарски Планини, които са обширна верига от ниски вулканични масиви - наша цел е Централна Матра. Тук започваме с аклиматизационно изкачване с буса до третия по височина връх в Унгария Галя Тето, където кулминацията на прехода ще е изкачването на шестетажната наблюдателна кула. Оттук се отправяме към подножието на първенеца, който спокойно може да щурмуваме аклиматизирани. Правим снимки на най-високата точка на Унгария – връх Кекеш (1014 метра) и след него „покоряваме“ и втория по височина връх на планината - Хидас-Берч. Следобед ще може да посетим един от големите трудови комунистически лагери в Унгария, сега превърнат в Мемориален комплекс. Нощувка в подножието на планината Бюкк в градчето Белапатфалва.

ДЕН 3

След закуска ще направим преход в планината Бюкк. Направили сме специална селекция от върхове, сред които и първенеца на планината – връх Сзилваси-Ко (961 метра), до които ще достигнем по приятни пътеки кръстосващи обагрените от златната есен гори. Ще посетим също останките от манастира Сзентлелек. СЛед още няколко изненади се връщаме в Белапатфалва за вечеря и нощувка.

ДЕН 4

Днес се отправяме към пещерния комплекс Барадла-Домица – един от най-големите в тази част на Европа. Тук ще имаме възможност да посетим две от трите отверени за посещение секции на пещерата – Агтелек и Червеното езеро. Обядът ще е в района на пещерата и ще го оргнизираме според времето за влизане между двата тура. Следобед се отправяме към селцето Холлокe, известно още като Гарвановия камък и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще посетим едноименната крепост и ще разгледаме автентичната архитектура на селото. Настаняване в района в къща за гости и нощувка.

ДЕН 5

Днес ще опознаем средновековната история на Унгария. Първата ни цел за деня е крепостния град Вишеград, разположен на дясния бряг на река Дунав и някогашна кралска резиденция. Време за разглеждане, разходка и снимки и отпътуваме за следващата ни цел. Естергом! Градът е бил столица на Унгария между 10-ти и 13-ти век и днес тук може да открием най-голямата църква в Унгария – Базиликата на Естергом както и най-голямата колекция на църковни предмети в страната. Време за разглеждане на музеите, замъка и базиликата, както и за обяд. В късния следобед отпътуваме за района на езерото Балатон и се настаняваме в къща за гости. Нощувка.

ДЕН 6

Днес сме посветили деня изцяло на езерото Балатон – най-голямото езеро в Централна Европа и известно като Морето на Унгария! Ще посетим полуостров Тихани, уникалната базалтова планина Бадатчони, замъкът Сзиглигет и разбира се избрана винарна за обяд и дегустация на вино. Следобед отпътуваме за град Печ, прочут с богатата си история и най-стария университет в Унгария. Време за разходка из града и разглеждане на забележителностите му. Настаняване в хотел и вечеря. Нощувка.

ДЕН 7

След закуска отпътуваме за България. Пристигане в София около 20:30 часа.

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 6 нощувки в семеен хотел
  • Професионален български планински водач
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Храна по време на програмата
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
  • Бакшиши, Лични разходи, Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

Цена: 875 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн