ЕПИЧНА ШОТЛАНДИЯ ЗА ТРЕКМАНИАЦИ

ЕПИЧНА ШОТЛАНДИЯ ЗА ТРЕКМАНИАЦИ

Динамичен маршрут / Труден маршрут                                                      

ДЕСТИНАЦИЯ: Шотландия

ДАТА: 02.05.2020                                                                      

1985 лв

Водач:

Резервация е активна след консултация с водача на телефон - 0886752332

Шотландия – земя на горди планинци и свирепо време. Земя, в която мъглите се вият по върховете на планините, спускат се над хилядите езера и блата, сблъскват се със стените на средновековни замъци и разнасят ехото на древни епични битки и геройства. Земя на чудовища, мистерии, гайди и уиски. Земя, която ще направим завинаги част от себе си, по време на това уникално пътуване! Отправяме се на епично пътешествие, посветено изцяло на Шотландските планини. Ще изкачим едни от най-емблематичните върхове и ще се докоснем до местата, на които са тренирали най-изявените английски алпинисти – Мелъри, Бордман, Крис Бонингтън, Джо Симсън… Приготвили сме ви четири сериозни изкачвания и няколко впечатляващи кътчета от шотландската природа! Стягайте раници – Шотландия ви предизвиква!

1 ДЕН

Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. От пътуваме за Единбург. Пристигаме на летището и се трансферираме до къщата за гости, в която ще прекараме вечерта. Бърза вечеря, приготвяне на раниците и лягаме – утре започва Шотландското ни приключение.

2 ДЕН

След закуска се отправяме към северозападните шонтландски земи, осеяни с езера и възвишения, над които се издигат средновековни замъци, обвити в легенди. Първата ни цел за деня е замъкът Стирлинг – един от най-големите и важни замъци в цяла Шотландия. Тук ще научим голяма част от средновековната история на тази тайнствена земя и ще се потопим максимално в атмосферата ѝ. В допълнение на това ще посетим в град Стирлинг ще посещетим и Паметника на Уолъс, представляващ впечатляваща каменна кула и ще научим историята на шотландския герой вдъхновил филма „Смело Сърце”! Оставяме зад гърба си историческите забележителности и навлизаме в Шотландските възвишения – най-красивия и разнообразен района на Британските острови! Ще преминем край десетки езера, планински върхове и необитаеми планински долини, за да достигнем до бреговете на езерото Лох Линне. Тук ще се настаним за нощувка в подножието на най-високия връх в целите Британски острови, който е и наша цел за един от следващите дни! Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

3 ДЕН

Ранно ставане – днес е първото ни планинско предизвикателство. Отправяме се към прочутата долина Гленко, обградена от зашеметяващи скалисти върхове – един от които е и наша цел. Това е Битиан нам Биан и със своите 1150 метра и величествени северни ребра, наречени Трите сестри, върхът доминира над околността. Нека ниската абсолютна височина не ви подвежда! Изкачването ще бъде предизвикателство, преминаващо по стръмни пътеки, сипеи и леки откатервания, като е възможно да се пресичат и преспи. В зависимост от метеорологичните условия сме ви подбрали няколко страхотни маршрута за качване и слизане, които ще комбинираме според времето. Вечерта се спускаме обратно към мястото за среща с транспорта и отптътуваме към къщата за гости. Нощувка.

4 ДЕН

Ранно ставане - днес ни очаква поредния сериозен преход! Въпреки, че височината на връх Бен Невис е привидно ниска – само 1434 метра, върхът не трябва да се подценява! Неговото географско местоположение, бързо променящата се метеорологична обстановка и изкачването близо 1300 метра са сериозно предизвикателство за планинарите! От върха при хубаво време се открива зашеметяващ изглед към Грампианските планини, десетките езера разположение в техните подножия и дори към Атлантическия океан! Поздравяваме се с успешното изкачване на най-високата кота на планината и започваме дългото спускане към Форт Уилямс. Връщане към къщата за гости. Нощувка.

5 ДЕН

Тази сутрин ще започнем пътуването си с посещение на укреплението във Форт Уилямс и след време за снимки и запознаване с историята на града се отправяме към остров Скай! Първата ни спирка по пътя ще бъде замъка Донан – може би най-известния замък в цяла Шотландия. Разположен на остров, където се събират три езера, замъкът притежава магнетичност и е изключително фотогеничен! Следобед ще посетим един от най-известните скални феномени в Шотландия – Стареца от Сторр – фантастична скална формация, перфектна за незабравими снимки на пищния шотландски залез! Вечерта ще прекараме в централния град на острова – Портрии.

6 ДЕН

Много ранно ставане – след вчерашният лежерен ден, днес ни предстои най-серозното изкачване за пътуването ни. Отправяме се към прочутия сред алпинистите Рид Кулин или Кулин ридж. Дълга повече от 10 километра скална верига от зашеметяващи скални игли, отвесни стени и величествени върхове, приличащи на скални крепости! Насочваме се към най-високата част на тази цитадела, за да изкачим първенецът ѝ Сгур Аласдаир. Маршрутът ни ще премине покрай алписйки езера и ще навлезе в стръмен сипей преминаващ в кулоар, който ще ни отведе до връхната кота! Тук гледката ще ни остави зашеметени! Вечерта се връщаме в Потрии, за да нощуваме и да полеем с уиски или бира този невероятен ден!

7 ДЕН

Днес ще я караме лежерно и ще отпочинем за финалното си изкачване утре. Започваме деня с трансфер до района на Ейпълкрос, където панорамен път ще ни отведе до страхотни точки за наблюдение и снимки на редица алпийски езера, назъбени скални върхове и разбира се северни пясъчни плажове. В зависимост от времето, следобед ще посетим бреговете на Лох Нес или някой средновековен замък, преди да достигнем покрайнините на Национален парк Кеърнгормс. Настаняване в къща за гости и нощувка.

8 ДЕН

Рано сутринта отпътуваме за изходната точка за изкачване на върха на втората най-висока планина в Шотландия – Бен Макду (1309 метра). Преходът ни ще премине по лежерна пътека, която ще компенсира със своята дължина и към края на дена ще имаме в актива си около 18 километра. Гледките от най-високите части на националния парк обаче си заслужават всяка крачка и вечерта ще отпътуваме за Единбург доволни от многото нови впечатления. Настаняване в къща за гости в района на Единбург. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

9 ДЕН

След закуска може да направим кратка разходка из шотландската столица преди да отпътуваме за летището и оттам за България.

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 8 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
  • Професионален български планински водач
  • Всички разходи на водача
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

 Цената НЕ включва:

  • Самолетни билети София – Единбург – София
  • Храна по време на екскурзията
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности
  • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
  • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!


Цена: 1985 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн