ДУРМИТОР И ТАРА – СКАЛНИ ТИТАНИ И ВОДНИ СТИХИИ

ДУРМИТОР И ТАРА – СКАЛНИ ТИТАНИ И ВОДНИ СТИХИИ

Динамичен маршрут маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Дурмитор / Тара / Черна гора

ДАТА: 16.06.2020                                                                      

720 лв

Водач:

Една от най-красивите планини на Балканите се издига в сърцето на любимата на ТрекМания Черна гора! Тъмни и мистични борови гори, слънчеви тревисти плата осеяни с милиони цветя и останки от една древна и тайнствена култура,  отвесни белискални стени и увенчаващи ги скалисти зъбери и върхове, а сред тях дълбоки хиляди метри каньони с пенливи изумрудени реки бушуващи в тях! Това са Национален парк Дурмитор и каньонът на река Тара! Ще изкачим предизвикателния първенец на планината – Боботов кук и ще стъпим на красиви връх Пруташ! За финал ще направим двудневен рафтинг по река Тара, наричана още „Сълзата на Европа“ и ще се насладим на вкусната местна кухня!

ДЕН 1

Сборен пункт – София, метростанция Сливница, паркингът до входа на метрото при спирката на автобусите за Банкя 6:20 часа. Отпътуваме за Черна гора – едно от най-красивите места на Балканите. Ще преминем покрай планината Копаоник в Сърбия, ще пропътуваме каньона на река Ибър и ще навлезем в Монтенегро при Рожайе. Оттук ни предстои преминаване през един от най-дълбоките и диви каньони в Европа – този на река Тара! В ранния следобед ще достигнем до планинския курорт Жабляк, разположен в самото подножие на някои от най-високите върхове на Дурмитор! Настаняваме се в комфротни къщи за гости. Освежаваме се, грабваме фотоапаратте и се отправяме към специално подбрано обзорно място над река Тара. Ще посрещнем залеза от най-красивата наблюдателна площадка на самия ръб на каньона! Връщаме се обратно до Жабляк, за да похапнем и отпочинем. Нощувка.

ДЕН 2

След закуска стягаме раниците и се качваме на буса, който ще ни отведе до висок проход, изкачващ се с панорамни завои навътре в планината. Оттук започва изкачването ни до най-високия връх в Дурмитор – връх Боботов Кук! Пътеката преминава през впечатляващия карстов терен на планината, вие се между скални игли и по зелени пасища, докато най-накрая не ни извежда на седловината в подножието на върха. Финално стръмно изкачване по скалистите му склонове и стъпваме на 2523 метра надморска височина – най-високо в цялата планина! Гледката, която се открива пред нас е наистина пленителна! Под нас блестят смарагдовите води на Шкрътските езера, около нас се издигат наглед непристъпни варовикови титани, на хоризонта виждаме гигантската пукнатина на каньона на Тара, прорязваща земната гръд и безкрайните плата Комарница... Неслучайно целият парк е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО! Красотата му е неповторима! Правим снимки, отпочиваме и се отправяме към мястото за среща с буса. Връщаме се отново в Жабляк и след кратък отдих отиваме на разходка край потайните и прохладни брегове на Черното езеро, където ще пийнем по бира и ще се разхладим след дългия ден. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

ДЕН 3

Грандиозни природни сили са изваяли Дурмитор, а днес ще изкачим един от най-красивите му върхове – връх Пруташ! Ледниците са разрязали върховия масив като парче торта и геоложките пластовете на нейните „блатове“ са били огъвани и деформирани с времето, образуващи невероятна гледка! Целият масив е осеян с цветя и е изключително панорамен! Отново планинският път ни отвежда към сърцето на планината, откъдето започва прехода ни! Пътеката днес преминава по обширни поляни и след няколко кратки изкачвания излизаме на обзорно било, което ще ни отведе до върха. Гледките отново са неописуеми и освен вече познатите ни от предния ден върхове, над нас ще се извисява самият Боботов кук! Правим снимки, отпочиваме на върха и се спускаме към буса. Втората част от приключението днес ни отвежда край бреговете на езерата Враже и Рибле. Тук опитният ни водач ще ни покаже интересни средновековни „некрополи“  и ще ни запознае със стечците! Привечер отново се връщаме в Жабляк, където ще нощуваме.

 ДЕН 4

Закуска. Време е да се сблъскаме с една от могъщите природни стихии отговорна за образуването на част от величествения пейзаж, на който се любувахме през изминалите дни – водата! Предстои ни двудневно рафтинг приключение по пенливите води на река Тара, през един от най-големите каньони в Европа! Първата отсечка по каньона, която ще изминем е Брштановица – Шчепанполйе. Общо за деня ще имаме около 22 километра рафтинг, който ще завърши на Босненската граница. Тук нашите любезни домакини ще ни настанят в уютни бунгала и ще ни приготвят вкусни местни ястия! Вечеря и нощувка.

ДЕН 5

Закуска. Днес ни предстои преминаване по втората отсечка от каньона – от Хум до Фоча! Отново ще преминем около 20 киломера бързеи, идилични планински гледки и китни села. Около ранния следобед достигаме до района на град Фоча, където ще имаме време за кратка разходка. Отпътуваме отново до познатите ни бунгала, където вече ни очаква топла вкусна храна, приготвена от нашите домакини. Вечеря и нощувка.  

ДЕН 6

След закуска отпътуване за България. Привечер пристигане в София.

Включва:

 • Транспорт по описания маршрут маршрут
 • 3 Нощувки в семеен хотел
 • 2 нощувки в бунгала
 • 2 вечери и 2 закуски, 2 обяда – по време на рафтинга
 • Професионални планински водачи
 • Професионални скипери и рафтинг инструктори
 • Рафтинг екипироква
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за Национален парк Дурмитор и Национален парк Пива (около10 евро)
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

 

Цена: 720 лв.
Направи запитване

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн