ГРОСГЛОКНЕР – ПЪРВЕНЕЦЪТ НА АВСТРИЯ

ГРОСГЛОКНЕР – ПЪРВЕНЕЦЪТ НА АВСТРИЯ

Труден маршрту / Екстремен маршрут                                             

ДЕСТИНАЦИЯ: Алпите / Австрия

ДАТА: 17.06.2020                                                                      

995 лв

Водач: Венцислав Милушев и Ивайло Ненов

Австрийският първенец – Гросглокнер издига своята разпознаваема скално-ледена пирамида в самото сърце на Австрийските Алпи. Със своите 3798 метра и възхитителните си панорами върхът с право се нарича „Краля на Източните Алпи“! Това балансирано откъм трудност и натоварване изкачване ще даде възможност на всеки напреднал планинар да стъпи на ефектния алпийски връх. Атрактивната виа-ферата, въздушните скални ръбчета и зашеметяващите гледки от върха ще вдигнат адреналина ни и ще ни донесат заслужено удовлетворение, а уютните хижи и вкусна храна само ще допринесат към това запомнящо се планинско приключение.

1 ДЕН

Сборен пункт – София, метро станция Сливница, паркингът до входа на метрото при спирката на автобусите за Банкя 6:20 часа. Пътят до Любляна е дълъг и ранното тръгване ще ни даде възможност да се разходим из оживената словенска столица в късния следобед. Пристигаме и се настаняваме в уютен семеен хотел. Време за разходка и разглеждане на забележителностите на града и вечеря. Нощувка.

2 ДЕН

Алпите ни очакват! Поемаме на север и само след няколко часа вече сме в подножието на най-високите планински масиви на Австрийските Алпи! Преминавайки по дълбоките ледникови долини през зелените пасища и китни алпийски села, достигаме подстъпите на връх Гросглокнер. Намираме се в живописна долина, край нас е алпийска идилия като от картичка – поляни с цветя, дървени къщурки, крави пасящи безгрижно... А над този планински Рай право срещу нас се издига впечатляващата ледено-скална пирамида на Гросглокнер! Нарамваме раниците и се запътваме към подканящите ни висини. Целта ни за днес е хижа Щудлхюте. След около 4 часа достигаме до уютната хижа и се настаняваме. Време за почивка и снимки на залеза над долината. Нощувка в хижата.

3 ДЕН

Ставаме рано. Днес е първата ни възможност да достигнем може би един от най-красивите върхове в Австрия, но със сигурност най-високият. Първата част от маршрута ни преминава по малък ледник, един от няколкото спускащи се от върха. Оттук по скално ръбче, подсигурено с лека виа-ферата, започваме същинското си изкачване до билото и хижа Ерцхерцог Йохан. След около 4 часа достигаме хижата и се настаняваме. При добро време и кондиция на групата ще имаме възможност да изкачим върха още днес. Хижата предлага доста удобства, включително прекрасна топла храна и наливна бира. Посрещаме зашеметяващия залез над Алпите на верандата на хижата, вечеряме и лягаме. Утре ни очакват много вълнения!

4 ДЕН

Днес е големият ден! Ставаме още преди изгрев, за да си подсигурим стабилен сняг и по-малко навалица по маршрута. От хижата до върха са само 700 метра по права линия, но това не бива да ви подвежда! Маршрутът е атрактивен, но изключително въздушен и изисква цялото ви внимание. Опитният водач ще ви поведе по финалния ледник и скоро ще се озовете на тесния скален ръб, по който по това време на годината все още има сняг. След още около час достигаме до мястото, което ще вдигне адреналина ни маскимално – седловината между Клайнеглокнер и същинския връх. Осигурени през цялото време и с помощта на водача преминаваме последните метри и заставаме до кръста на върха – Гросглокнер! Гледката от върха ще ви остави зашеметени. Тесният връх е заобиколен отвсякъде с шеметни отвеси спускащи се към дълбоки ледникови долини. Над тях блестят десетки върхове над трихиляди метра, а при хубаво време се виждат Доломитите, Юлийските Алпи и масива на Национален парк Берхтесгаден (уникално място, до което ще пътуваме съвсем скоро) Време е да поемем по-дългия път обратно. Спускаме се внимателно до хижата, взимаме багажа, който сме оставили в нея, и продължаваме надолу по долината. В следобедните часове достигаме мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Любляна. Вечерта ще прекараме в някой от многобройните ресторанти и барове по бреговете на река Любляница и ще се насладим на прекрасната атмосферна на една от най-хубавите европейски столици. Нощувка.

5 ДЕН

Отново отпътуваме рано. Очакващият ни път през безкрайните равнини на Хърватска и Сърбия само ще ни връща и напомня за вълнуващите мигове прекарани в Алпите и ще дава място за бурния полет на въображението към следващите по-високи и интересни върхове.

Включва:

  • Транспорт от и до София
  • 2 нощувки в хостели
  • 2 нощувки в хижи
  • Професионални планински водачи (1 водач на 3-4 клиента)
  • Всички разходи на водачите
  • Нужната алпийска екипировка
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
  • Бакшиши, Лични разходи, Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! В случай, че участниците не разполагат с лична алпийска екипировка, Екипът на ТрекМания ще съдейства за наемането на такава.

Цена: 995 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн