ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ ВЪРХОВЕ НА ШАР ПЛАНИНА

ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ ВЪРХОВЕ НА ШАР ПЛАНИНА

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Македония/ Шар Планина

ДАТА: 19.09.2020                                                                      

495 лв

Водач:

Шар планина е легенда и песни се пеят за нея! Шар планина е и предизвикателство, със нейните величествени върхове и шеметни планински долини! Знаете ли, че тук се намира непризнатия първенец на Косово, един от Балканските първенци? Това в връх Рудока, намиращ се на самата граница с Косово и по-висок с два метра – 2658 м, от известната Джеравица. ТрекМания ви кани на едно диво пътешествие из високите върхове на тази обширна планина! Ще се изкачим до най-високия връх на Шар планина – Титов връх и ще направим обзорен преход по панорамното било през върховете Бакърдан и Карабунар. Ще стъпим на Косовския първенец Рудока и ще се зиакчим до импозантния връх Люботен!

ДЕН 1

Сборен пункт: Паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 6:30 часа. Отпътуваме за Македония и района на каньона Матка. Тук ще посветим 2-3 часа на каяци по зелените води на впечатляващия каньон. Ще обядваме и в ранния следобед отпътуваме за подножието на Шар планина. Оставяме буса а изходната за прехода точка и ранички за два дни се отправяме към хижа Люботен. След около 2 часа достигаме и крайнта си цел за деня – хижа Люботен. Настаняваме се и хапваме. Нощувка.

ДЕН 2

Ранно ставане. Оставяме в хижата излишния багаж и поемаме по каменистия път към върха. Маршрутът първоначално преминава по черен път, който с плавни завои се изкачва във височина. Скоро напускаме пътя и тръгваме по пътеката, следваща разлятия ръб към върха. След около 3 часа от тръгването си достигаме най-високата точка на масива – връх Люботен (2498 метра)! Отттук на запад и югозапад пред нас се разгръща безкрайната поредица от върхове на Шар планина, гледка заслужаваща си всяка крачка към върха! От едната ни страна се белеят варовиковите върхове на Проклетия, а от другата скалните стени на Якупица. Правим снимки, почиваме си и започваме спускането до хижата, а от нея и към мястото за среща с транспорта. Трансфер до Тетово и настаняване в хотел. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 3

Ранно ставане – днес ни очаква сериозно изкачване – над 1300 метра!. Преди това обаче имаме кратко пътуване до района на село Ломница. Достигаме възможно най-високо по виещ се в гората черен път и поемаме пеш. Скоро напускаме гората и илизаме на прочутите пасища на Шар планина. Първата ни цел за деня е Черното езеро, разположено в циркуса обграден от върховете Рудока, Езерски рид, и два безименни върха. Почиваме покрай спокойните води на езерото, в което се оглеждат скалните гиганти които го обграждат. Оттук за малко повече от час достигаме границата с Косово и първенецът на страната – връх Рудока  - 2658 метра! Намираме се в една от най-дивите части на планината и гледките кра нас са спиращи дъха! Правим снимки, почиваме и започваме дългото спускане към мястото за среща с транспорта. СЛед кратък трансфер се връщаме в хотела ни за вечеря и нощувка.

ДЕН 4

Днес е последният ни ден в Шар планина и затова ще бъде паметен – отправяме се към първенеца ѝ! СЛед кратък трансфер достигаме курорта Попова Шапка и започваме прехода си. Полегати пътища и пътеки, ни отвеждат на юг от билото на планината, и подсичайки върховете ни отвеждат до подножието на връх Бакърдан и седловината между него и Титов връх. Час изкачване и сме на най-високия връх на Шар планина! Похапваме, отпочичваме за кратко и поемаме през върховете Бакърдан, Карабунар и Антени към Попова шапка. Късно следобед достигаме буса ни и отпътуваме за България. Пристигане в София около 22:30 часа.

Включва:

  • - Транспорт съобразно описаната програма
  • - 2 нощувки в семеен хотел
  • - 1 нощувка в хижа
  • - Професионален български планински водач
  • - Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • - Храна по време на екскурзията
  • - Наем на каяци в каньона Матка
  • - Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването, Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

Цена: 495 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн