ИСЛАНДИЯ - ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА МАНИАЦИ

ИСЛАНДИЯ - ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА МАНИАЦИ

Лек /Динамичен маршрут                                                         

ДЕСТИНАЦИЯ: Исландия

ДАТА: 19.06.2020                                                                      

2845 лв

Водач:

Невъзможно е човек да опише с думи пътешествие, което го е пленило за цял живот. Трудно е да се придобие от няколко снимки представа за мощта, стихиите, величието и красотата на природата, с която е надарен един малък остров в Атлантическия океан. Исландия е мечта и остава мечта завинаги, дори след като се сбъдне! Каним ви с нас, за да споделим това вълнуващо пътуване до острова на екстремните крайности, на кипящата лава и сковаващия всичко лед, на безжизнените каменни плата и стихийните водопади, на удивителен животински свят и древна култура! Ще направим пълна обиколка на острова и ще се докоснем до някои от най-добре пазените му тайни, най-красиви кътчета и най-щури приключения!

1 ДЕН

Сборен пункт, Летище София, Терминал 2. Полет София – Кеплавик. По време на полета буквално ще гоним залязващото слънце и ще имаме уникалната възможност да наблюдаваме „изгрева” над океана само няколко минути, след като сме изпратили залязващото слънце в Берлин. Залез, който ще е последният ни за десет дни! Късно вечерта пристигаме на летището Кеплавик и отпътуваме за уютна къща за гости за нощувка.

2 ДЕН

След закуска ни предстои тур по така наречения Златен триъгълник! Първият обект по маршрута ни е Националния парк Тингведлир, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще се запознаем с удивителната история на Исландците и тяхната малка и далечна от нас (а и от почти всичко) държава. Не само най-дълго действащият парламент в света прави това място уникално. Ще имаме възможност да преминем между два континента! Мястото е част от разлома, разделящ Европейската и Северноамериканската плоча, а пукнатините, образували се между тях, ще бъдат цел на нашата разходка в парка! За финал ще видим и първия ни за това пътуване водопад - Оксарафос. Неговите мощни води ще бъдат само нежна прелюдия към водните стихии, с които ни предстои да се „сблъскаме”! Оттук се отправяме към геотермална област, дала името на природен феномен разпространен из всички континенти – Гейсир! Ще видим изригващия на няколко минути гейзер Строкур, спящия му голям събрат Гейсир и още множество фумероли, врящи извори и разноцветни езера. Финалните впечатления от деня ще оформи един от най-могъщите, красиви и обвити в легенди водопад на целия остров – Гюдлфос. Време е да отпътуваме на изток към най-високите планински масиви в страната, но преди това ще пренощуваме в уютна къща за гости.

3 ДЕН

Ставаме рано – очаква ни поредният дълъг исландски ден! След по-малко от половин час пътуване се озоваваме под склоновете на прочутия от 2010 година вулкан Ейяфядлайокудл, чиито склонове ни предстои да изследваме. Започваме с водопада Селяландсфос, висок 60 метра. Неговите буйни води се събират от нереално зелените склонове на вулкана и падайки са издълбали пещера, която ще ни позволи да минем зад самия водопад! Опитният водач ще ви отведе и до друг водопад в района, умело закрит от къс каньон, който само подсилва магическата атмосфера на района! Следващият водопад по пътя ни обаче ще ни замае с изумителната си мощ и незабравима красота – Скогафос! Висок 60 метра и широк цели 25 метра, водопадът ще ни зашемети и ще ни даде възможност да направим запомнящи се снимки. Макар и все още светло, денят започва да си отива и ние се насочваме към полуострова Дирхолей. Тук панорамна площадка над високите десетки метри скали, издигащи се от океана, ни дава възможност да видим и снимаме вълшебна пясъчна коса от черен вулканичен пясък. Мястото е дом на хиляди птици, които гнездят по плажа осеян с причудливи по форма скали. Прекарваме нощта само на няколко километра от океана в подножието на водопада Систрафос, в уютна къща за гости или хостел.

4 ДЕН

След закуска ще пресечем обширни застинали лавови полета, гигантски речни корита и морени в подножието на ледниците, спускащи се от най-голямата ледникова шапка в Ервопа - Ватнайокудл. Тук в намиращия се в подножието му национален парк Скафтфедл, ще направим кратък, но изключително атрактивен преход по назъбения език на ледника Свинфядлайокудл. Ще имате възможност да стъпите на ледник, да се запознаете с ледниковите образувания и да видите от близо най-високия връх на острова, издигащ се над нас - Кваннадалсхнюкур. Приключенията ни, свързани с лед, далеч не са свършили! Отпътуваме за лагуната Йокулсарлон. Тук се обличаме в специални костюми, качваме на моторница и навлизаме в осеяната с айсберги лагуна. Ще имаме възможност да се доближим само на броени метри от гигантските ледени крепости, плаващи по езерото и дори да посетим ледения език, от който се откъртват. За финал ще се разходим по осеяния с ледени късове плаж, намиращ се наблизо. Нашата обиколка на острова продължава, но първо се отправяме към уютна къща за гости или хостел за нощувка.

5 ДЕН

Очаква ни дълъг ден! Днес ще преминем Източните фиорди и ще достигнем северните части на острова. Предстои ни дълго пътуване, но магичният пейзаж, през който ще преминем, няма да ни остави да скучаем. Ще спираме за снимки край фиорди, планински проходи, рибарски селца и пасторални полета. В ранния следобед ще достигнем наглед равнинно, осеяно с лавови късове поле. Тук обаче ни очаква водопад, несравним с никой друг на Стария континент. Детифос – най-мощният водопад в Европа! Ще имаме възможност да направим снимки на този изумителен природен феномен и да усетим неговата неудържима сила. Заменяме водната стихия с огнена. Втората част от забележителностите за деня са две геотермални области сякаш излезли под перото на някой писател–фантаст! Ще посетим геотермалната област Крафла и ще обиколим изумруденото езеро Вити, сгушило се в кратера на отдавна изгаснал вулкан. Ще се разходим и из геотермалната област Намафядл, осеяна с кални гейзери, кипящи и врящи кални ями и съскащи фумероли. Няма друго място в Европа, където може да се почувстваш като на Венера! Време е обаче да отседнем в района за нощувка, защото утре ни предстои незабравимо изживяване!

6 ДЕН

Рано сутринта вече се намираме на брега на Атлантика в старинното китоловно градче Хусавик. Екипираме се подобаващо за плаване в ледовитите води на Северния Атлантически океан и се отправяме на лов за китове! Но не какъв да е лов, а фото-лов! Ще имаме възможност да плуваме сред десетки гърбати китове, ще слушаме пляскането от перките им, ще усещаме дъха им, излизащ на гейзери от водата и ще се почувстваме част от величествената природа на планетата Земя! На връщане към Хусавик с чаша горещо какао и исландски бухти, ще се насладим на белите планини, обграждащи фиорда. Хапваме в някое от крайбрежните ресторантчета и отпътуваме за западната част на острова. По пътя ще спрем за нощувка в уютна къща за гости.

7 ДЕН

Днес ще започнем с посещение на полуостров Снефедлнес и най-сниманата планина на целия остров – Киркюфедл. Ще фотографираме този магнетичен връх от всевъзможни ракурси преди да направим панорамна обиколка на полуострова. В следобедните часове ще станем част от поредното лудо приключение – ще се изкачим по глетчер с рактрак и ще достигнем връх Снаефедлсйокудл (1410 метра). Оттук ще се открие панорама към простиращите се пред нас планини на полуострова – Южният полуостров, на който е разположен Рейкявик, назъбените масиви на Западните фиорди и безбрежния Атлантик! Слизаме до мястото за среща с транспорта ни и отпътуваме към мястото за нощувка.

8 ДЕН

След десетките водопади, водещи най-различни световни класации, които видяхме и снимахме по време на това пътуване, остава да видим само още един. Последен по реда си, но в никакъв случай не на последно място – напротив! Предтсавяме ви Глимур – най-високият водопад в Исландия и за нас най-впечатляващ! А конкуренцията не е никак малка ;). За да достигнем водопада, ще се изкачим по склоновете на умопомрачителен каньон, тесен само няколко десетки метра, но висок стотици. Водата бушува на дъното на тази тъмна бездна, а край нас прелитат хиляди птици, гнездящи по зеленясалите скали на каньона! Удобната пътека ни изкачва постепенно по ръба на клисурата и скоро пред нас се открива котел, в който от близо 200 метра се изливат водите на водопада! Гледката е зашеметяваща, а магическият пейзаж от назъбени скали, лилави цветя и прелитащи птици, само допълват усещането за безтегловност...Връщаме се до буса и отпътуваме за столицата на Исландия – Рейкявик. Настаняваме се в уютен апартамент в центъра на града и се впускаме в разглеждане на градчето. Задължителна спирка от обиколката ни ще бъдат уникалната църква Халмсгримкиркя, Музеят на Китовете, където ще видим макети на великанските бозайници в реален размер и ще осъзнаем сред какви гиганти сме плували само преди няколко дни, и разбира се, многобройните магазинчета за сувенири, екипировка и местни лакомства.

9 ДЕН

Сутринта ще имаме свободно време за разходка из града и около обяд ще се отправим към геотермалната област Крисувик и разположеното край нея езеро Клейфаватн. След обиколка за снимки отпътуваме към място, където разломът между тектоничните плочи е ясно изразен. Тук ще преминем по мост, символично свързващ двата континента Америка и Европа. Преминавайки към стария континент, ще започнем нашето сбогуване с тази удивителна земя на крайности и величествена красота. Финалните часове на острова ще прекараме в прочутата Синя Лагуна – в мътно синьо горещо езеро, затопляно от магмата вряща само на няколко километра под нас, намазани с вулканична кал и пиейки коктейли. Късно вечерта отиваме към летището и излитаме за България.

10 ДЕН

Кацане на летище София в ранния предиобед.

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 8 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
  • Професионален български планински водач
  • Екскурзоводски услуги
  • Пълната организация на всички допълнителни екскурзии
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

 Не включва:

  • Самолетни билети София – Кефлавик (Кеплавик) - София
  • Храна по време на екскурзията
  • Такси за музеи, забележителности и екскурзиите до Йокулсарлон, наблюдението на китовете, преходите по Свинфядлайокутл и Снаефедлсйокудл
  • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Цена: 2845 лв.
Направи запитване

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн