ВИА ФЕРАТИТЕ НА ДОЛОМИТИТЕ

ВИА ФЕРАТИТЕ НА ДОЛОМИТИТЕ

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Доломити / Италия

ДАТА: 31.07.2020                                                                     

1395 лв

Водач:

Всеки планинар, попаднал веднъж сред лабиринта от скални масиви на Доломитите, се чувства като дете в магазин за играчки. Десетки величествени каменни крепости издигат отвесни варовикови стени към небосклона. Стотици скални зъбери и игли се събират, за да създадат тези умопомрачаващи и завладяващи въображението масиви. Трудно може човек да обхване в едно единствено пътуване най-доброто от тази планина, но ТрекМания е подбрала за вас най-добрата селекция от върхове, виа-ферати и вдъхновяващи преходи и преживявания. Ще изкачим най-високия връх в Доломитите – Пунтя Пеня в масива Мармолада, ще преминем по зашеметяващите виа-ферати на масива Сорапис или ще се разходим по идиличните му зелени алпийски пътеки и по замайващи маршрути ще достигнем до Тофана ди Меццо. Ще обиколим символа на Доломитите – Три Чиме ди Лаваредо и ще направим приятни разходки из Кортина Д'Ампецо!

ДЕН 1

Сборен пункт – Летище Милано/Тревизо. Посрещане на летището, натоварване на раниците в буса и се отправяме към сърцето на Доломитите. В ранния следобед достигаме до бреговете на езерото Федаиа. Качваме се на лифта за хижа Фиакони и след по-малко от половин ден след излитането от София сме в подножието на първенеца на Доломитите – Мармолада и Пунта Пеня. Настаняваме се в семеен хотел в района. Нощувка

ДЕН 2

Рано ставане и отпътуване за Пасо Ведая. Изкачване с лифта до хижа Пиан дей Фиакони и екипиране. Поемаме по ледника Мармолада – единственият сравнително голям ледник в цялата планина. Маршрутът първоначално вие полегато около скални островчета, но с навлизането в циркуса под върха, изкачването става по-стръмно и панорамно. Пресичаме малкия циркус и се озоваваме в подножието на къса виа ферата с динамична трудност, която след по-малко от час ни отвежда до полегато ребро, по което достигаме върха и заслон Пеня. На най-високата точка на Доломитите сме и гледката е главозамайваща! Под краката ни зее пропастта на прочутата и страховита южна стена на Мармолада, на хоризонта се издигат десетки скални масиви увенчани със скални кули и игли и скоро започваме да осъзнаваме величествения мащаб на тази приказна планина. От връх Пунта Пеня с височина 3343 метра, на който сме застанали съзираме като на карта масивите на Селла, Пелмо, Антелао, Тофана и Критало! Пийваме по чай в заслона и започваме спускането обратно към хижата. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за района на Кортина д‘Ампецо. Нощувка в къща за гости/семеен хотел.

ДЕН 3

Днес е денят, в който ще преминем по най-впечатляващата виа-ферата за цялото ни пътуване – тази на Пунта Анна до връх Тофана ди Меццо, най-високият връх на масива Тофана и трети по височина масив в цялата планина! След няколко трансфера с лифт достигаме до хижа Помедес, от където адреналинът ни започва да се вдига - пред нас се издига величествената стена на Тофана ди Меццо! Екипираме се със специални комплекти за виа-ферата, слагаме каските и поемаме по стената. Маршрутът ще ни отведе до малкия връх Пунта Анна в самото подножие на основния. Ще преминем по шеметни метални стълби, през скални кули и иглички и през на пръв поглед непристъпни стени. Маршрутът обаче е осигурен професионално, а ние се движим под опитното ръководство на сертифицирани планински водачи – за нас остава само удоволствието от главозамайващите гледки и адреналина. От Пунта Анна следва второ стръмно изкачване и след около 5 часа от тръгването ни при хижа Помедес достигаме най-високата точка на масива Тофана – Тофана ди Меццо (3244 метра). Величествен пейзаж се разгръща пред очите ни – мечта на всеки планинар и фотограф! Наред с останалите масиви на Доломитите виждаме и Австрийските Алпи, белеещи се на хоризонта, а в краката ни като детски конструктор са подредени китните къщички на Кортина. Традиционната бира на върха и спускане с лифта до Кортина. Време за разходка из градчето и нощувка в хотела ни.

Желаещите да си спестят нелекото изкачване по виа-фератата могат да достигнат лесно върха с лифта от Кортина, а следобеда да прекарат в разглеждане на градчето и многобройните му магазини, бирарии и кафета!

ДЕН 4

Очаква ни поредният вълнуващ ден и поредните зашеметяващи виа-ферати - днес ще изследваме масива на Сорапис! Кратък трансфер с лифт ще ни отведе до подножието на трудна отвесна ферата! Оттук по поредица от скални ръбове, отвесни стени с наковани осигуровки и метални стълби, дълги десетки метри ще преминем по фератата Ски Клуб 18. За тези от най, които предпочитат по-леки разходки днес, ще има възможност за преход в подножието на величествените скални стени на масива Сорапис, ще се асадим на гледки към Монте Кристало  и ще снимаме десетки еделвайси! Вечерта се връщаме към хотелчето ни за почивка и нощувка.

ДЕН 5

Днес напускаме района на Кортина д‘Ампецо и поемаме към северната част на планината. Преди това обаче няма как да пропуснем легендарните Три Чиме ди Лаваредо или както са по-известни Трите Чими! Ще направим лежерна обиколка на прочутите скални кули, известни с дръзките изкачвания на някои от най-известните световни алпинисти по стените им! Ще направим почивка за обяд в хижа Локатели и разбира се ще опитаме великолепната местна торта. :) В ранния следобед ще преминем в самото подножие на величествените северни стени на масива преди да достигнем мястото за среща с транспорта. Отпътуваме обратно за Кортина. Нощувка..

Желаещите да вдигнат адреналина си и днес ще имат възможност да преминат по обзорна виа- фератата с уникални гледки към Трите Чими и Крода Роса!

ДЕН 6

Сутринта отпътуваме за Летището. Трансфер до Милано/Тревизо. Полет за България.

Включва:

 • Транспорт по описания маршрут
 • 1 Нощувка в хижа
 • 4 Нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Професионални планински водачи (1 водач на 3-4 клиента)
 • Нужната алпийска екипировка
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет София - Милано или Бергамо - София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
 • Лифотве,Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности, бакшиши, Лични разходи
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! В случай, че участниците не разполагат с лична алпийска екипировка, Екипът на ТрекМания може да съдейства за наемането на такава.

 

Цена: 1395 лв.
Направи запитване

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн