ЧИМБОРАСО - НАЙ-ВИСОКИЯТ ВРЪХ НА ЗЕМЯТА И АМАЗОНКА

ЧИМБОРАСО - НАЙ-ВИСОКИЯТ ВРЪХ НА ЗЕМЯТА И АМАЗОНКА

ПОТВЪРДЕНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ГАЛАПАГОСКИТЕ ОСТРОВИ! - програма при запитване

Динамичен / Труден маршрут                                                   

ДЕСТИНАЦИЯ: Еквадор / Амазонка

ДАТА: 30.11.2019                                                                      

5325 лв

Водач: Емил Енчев

Еквадор, Централните Анди и „Алеята на вулканите“ и джунглите на Амазонка ще бъдат арената, на която ще се разиграе едно от най-вълнуващите пътувания в живота ви! И не, в заглавието няма грешка. Вулканът Чимборасо със своите 6263 метра и уникално разположение е не само най-високият връх в Еквадор, но и точката най-далеч от центъра на Земята и най-близката земна повърхност до звездите! За да си подсигурим изкачването на този изгаснал стратовулкан, ще преминем по Алеята на вулканите и ще направим още няколко не по-малко вълнуващи и предизвикателни изкачвания до вулкана Корасон (4790 метра), Северна Илиниса (5126 метра) и неповторимия по красота Каямбе (5790 метра). Ще се потопим в дебрите на Амазонската джунгла и резервата Куябено – втория по големина в Еквадор и ще опознаем флората, фауната и племената обитаващи най-голямата тропическа гора в света!

1 ДЕН

Сборен пункт: Летище София, Терминал 2. Полет София – Мадрид – Кито. Трансфер до хотела и настаняване. Време за вечеря на свободна консумация и нощувка.

2 ДЕН

Днес ще прекараме деня в запознаване със столицата на Еквадор – Кито и неговата култура. Освен че това е най-близката до Екватора столица, Кито е и най-високо разположената официална столица на държава в света – 2850 метра! Така че днешният ден ще бъде добър старт на аклиматизацията ни, която ще ни е нужна през останалата част от престоя ни в Еквадор. Рано сутринта се отправяме към „Центъра на Света“ – на това място Екваторът разделя Земята на две полусфери и ще имаме възможността да стъпим с единия крак в едното полукълбо, а с другия в другото. Ще посетим още Етнографския музей, където ще научим много за културата в Еквадор и ще видим доказателства, за това, че сме стъпили на Екватора. Връщаме се в столицата Кито и навлизаме в Стария град – част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще видим Катедралата на Кито, Базиликата Вото Насионал, палата Каронделет, църквата „Сан Франциско“ и ще се разходим из живописните улички на града. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

3 ДЕН

Закуска. Трансфер до подножието на вулкана Ел Корасон – изгаснал вулкан, намиращ се в сърцето на Резервата Илиниса. Днес ще направим преход до най-високата точка на вулкана (4790 метра) и ще направим поредната стъпка към аклиматизацията си! Преходът започва с плавно изкачване през екваториалната високопланинска растителност по пътека, която ще ни отведе до кратера на вулкана. Следва финално стръмно изкачване до върховия конус и най-високата точка. Сега с пълна сила осъзнаваме къде сме попаднали и защо пътуването ни преминава по „Алеята на вулканите“. Стотици вулканични конуси се издигат към небето край нас! Над всички тях виждаме да блести покритият с вечен лед, величественият Котопакси, двувърхият Илиниса, прекрасният Антисана, димящият Тунгурахуа и още десетки впечатляващи върхове! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за подножието на планината, където ще се настаним в уютна хасиенда. Вечеря и нощувка.

4 ДЕН

Днес ще се отправим към първото си предизвикателство – двувърхият вулкан Илиниса, където ще изпробваме силите си! След кратък трансфер започваме прехода си от статуята на Дева Мария в подножието на планината на около 4000 метра. След около 3 часа достигаме до заслона разположен на седловината между Северен и Южен Илиниса (4750 метра), където ще се установим за почивка и нощувка. Ако групата се чувства добре, може да направим разходка до езерото Лагуна Верде. Обяд, вечеря и нощувка.

5 ДЕН

Ранно ставане! Закуска. От заслона по сипеи и скалист терен след по-малко от 3,5 часа достигаме до главния връх на Илиниса Север. Гледката от него надминава всичко, което сме видели досега в Еквадор! Пред нас с цялата си красота се извисява могъщият Котопакси, на една ръка разстояние от нас се издига малко по-високият Южен Илиниса (5248 метра), а при хубаво време ще съзрем за пръв път и най-голямата ни цел – Чимборасо! Спускаме се до заслона, взимаме багажа, обядваме и се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за подножието на втория по височина връх в Еквадор - Котопакси. Настаняване в хасиенда в околностите на Национален парк Котопакси. Вечеря и нощувка.

6 ДЕН

Закуска. Сух пакет за обяд. Активния Котопакси е затворен за неопределено време, но пък ще си прекараме вълнуващ разпускащ ден в неговото подножие. Ще посетим езерото Лимпиопунго и ще се разходим в подножието на вулкана Руминяхуй, ще се отдадем на почивка край бистрите извори на Ел Манантиал и ще посетим руините на инките Пукара Салитре. През цялото време над нас ще се извисява белоснежният силует на Котопакси, а край нас ще се разхождат стотици викуни и лами. Привечер се връщаме в хасиендата за вечеря и нощувка.

7 ДЕН

Днес ще се отправим към подножието на третия по височина вулкан в Еквадор, който е най-красив според местните – Каямбе! Смята се, че това е най-високата точка на планетата (4690 метра), пресичана от Екватора, и е единственото място в света, където има вечен сняг на самия Екватор! Високият 5790 метра връх е и нашата цел за следващия ден. Днес обаче ни очаква само кратък преход до заслона в подножието му, където ще отпочинем, вечеряме и нощуваме.

8 ДЕН

Ранно ставане! Започваме изкачването по екваториалните снежни полета и ледници към връх Каямбе. Преходът за изкачване и слизане ще отнеме около 9 часа. Върхът е изкачен за пръв път от известния алпинист Едуард Уимпър, изкачил за пръв път величествения Матерхорн! Поемаме по стъпките му, екипирани с котки, обвързани на свръзки и водени от опитни сертифицирани местни водачи. Да посрещнеш изгрева от върха на такъв зашеметяващ вулкан е главозамайващо! Ниски мъгли се стелят над планинските долини хиляди метри под нас, десетки вулканични конуси се извисяват като острови над тях, а ние сме огрявани от слънцето над 5790 метра! Започваме спускането си към заслона и мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до малкото градче Баньос де Санта Агуа. Както говори и името му, още днес, броени часове след като сме били в ледените висини на Каямбе, ще можем да се потопим и разпуснем в горещите минерални извори на планинското градче. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

9 ДЕН

Време е да разпуснем! Днес ще имаме възможност за разходки в покрайнините на градчето и посещение на водопада "Казанът на Дявола", където ще изпробваме някои от вдигащите адреналина атракции. Разбира се, основната част от деня ще прекараме в минералните басейни на града, пазарите с екзотична храна или традиционните ресторанти. Вечеря на свободна консумация. Нощувка в хотел.

10 ДЕН

Закуска. Трансфер до подножието на вулкана Чимборасо и заслона Карел. Европейците, през 1880 достигнали за пръв път до най-високата точка на вулкана, са известните алпинисти Едуард Уимпър и Луис Карел. Това ги прави първите европейци достигнали до такава височина! Настаняваме се в заслона и се отдаваме на почивка. Утре ни очаква тежко изкачване. Вечеря и нощувка.

11 ДЕН

Много ранно ставане! Закуска. Обвързваме се в свръзки, слагаме котките и поемаме по обхванатите от вечни ледове склонове на вулкана. През цялото време ще бъдем осигурени от сертифицирани местни водачи и български водач! Изкачването няма да е леко – ще продължи около 9 часа, а слизането около 3 часа, също изисква техника за боравене с котки и пикел. Всички усилия обаче ще бъдат възнаградени веднъж достигнали върха! В този миг ще бъдем единствените хора, стъпили на земната повърхност, толкова близо до звездите и толкова отдалечени от центъра на земята! Гледките около нас са зашеметяващи и просто спират дъха ни, а вълнението от постигнатия успех не подлежи на описание! Все пак ни предстои спускане до низините и поемаме надолу. Спускаме се до заслона, където ни очаква транспорта, който ще ни откара до Кито. Настаняване в хотел, вечеря на свободна консумация и нощувка!

12 ДЕН

Еквадор не е само вулкани и в това ни предстои да се убедим тепърва! Нашето вълнуващо пътешествие продължава с пътуване до най-голямата тропическа гора в света – Амазонската джунгла! Трансфер от хотела до летището и полет до покрайнините на Резервата Куябено. Тук ни очаква водачът, който с моторница ще ни отведе до сърцето на река Куябено. По пътя ще имаме възможност да наблюдаваме различни видове птици и маймуни. Около обяд достигаме до лагера ни в джунглата и се настаняваме в комфортни бунгала. Време за обяд и кратка почивка. Следобед ще се разходим до Лагуна Гранде, където отново ще наблюдаваме богатия животински свят на Амазонка, ако имаме късмет ще видим делфини и ще дочакаме приказния залез над обграждащите ни гигантски дървета и тихите води на езерото. Връщане обратно до лагера и вечеря. Нощувка.

13 ДЕН

Закуска. Днес ще направим кратък преход в джунглата, за да се запознаем с флората. Опитният ни местен водач ще ни запознае с основните растителни видове, техните особености и разпространение и ще ни предаде основни познания за оцеляването в джунглата. Връщаме се до лагера за обяд и кратка почивка. Следобеда ще се отдадем на риболов на пирани, плуване в лагуната с делфините или изучаване на многобройните видове пеперуди в района. Вечеря в лагера и нощувка.

14 ДЕН

Ранно ставане. Навлизаме отново в многобройните ръкави на амазонските притоци преди слънцето да е изгряло, за да наблюдаваме множеството птици, обитаващи района, и да видим някои от най-интересните видове маймуни в джунглата. Връщаме се обратно до лагера за закуска. Оттук се отправяме с моторница до племенното селище Тарапуй. Ще се запознаем с начина на живот на племето и ще се научим да правим хляб от Касава. Връщаме се за вечеря в лагера. Малко преди да настъпи мрака отново навлизаме в джунглата, този път, за да видим голямото й разнообразие от нощни насекоми, гекони и паяци. Нощувка.

15 ДЕН

Закуска. Отпътуваме с моторница за покрайнините на резервата, откъдето с трансфер ще достигнем летището. Полет до Кито и настаняване в хотел. Вечеря на свободна консумация и нощувка. 

16 ДЕН

Излитане за България или отпътуване за Галапагоските острови.

 

Включва:

 • Трансфер Летище Кито – Хотел Кито – Летище Кито
 • Самолетни билети Кито – Амазонка – Кито (около 200 $)
 • Комфортен транспорт в Еквадор според програмата
 • Трансфери в джунглата съобразно програмата
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Кито – 4 нощувки
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Баньос – 2 нощувки
 • Настаняване в хасиенда – 3 нощувки
 • Настаняване в хижи – 3 нощувки
 • Настаняване в комфортни бунгала в джунглата – 3 нощувки
 • 9 вечери, 9 обяда и 11 закуски
 • Всички разрешителни и такси за изкачване на върховете
 • Английскоговорящи сертифицирани местни водачи за изкачване на вулканите (1 водач на двама участника)
 • Английскоговорящ водач по време на туровете в джунглата
 • Професионален водач от България
 • Всички разходи на водачите (участниците не плащат никакви разходи, направени от водачите)
 • Еднодневен тур из Кито и Центъра на Света
 • Туровете в Амазонка според описанието на програмата
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София – Кито – София
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи и забележителности, басейни, снимане
 • Таксита или трансфери извън описаните в програмата
 • Разходи за наем на алпийска екипировка или планинска екипировка
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

 

 

 

Цена: 5325 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн