ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ТУРЦИЯ - АРАРАТ И ЕЗЕРОТО ВАН

ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ТУРЦИЯ - АРАРАТ И ЕЗЕРОТО ВАН

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Арарат/ Турция

ДАТА: 18.07.2020                                                                     

2175 лв

Водач:

ТрекМания се отправя към най-гостоприемната част на Турция и към най-високия и връх – Арарат! Арменското плато и далечната източна Турция е земя на вулкани, хилядолетна история и легенди! Тук е заседнал Ноевият ковчег, тук се е простирала древната арменска държава и все още могат да се видят впечтляващите ѝ катедрали, тук са падали метеорити и са издигани османски дворци….И разбира се тук се издига впечатляващия двуглав вулкан Арарат покрит с близо 30 ледника! Добре балансираната програма и ниската трудност на върха ще ви отведат до вероятно първият ви петхилядник!

ДЕН 1

Сборен пункт: паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 5:00. Отпътуваме за Истанбул  и след близо осем часово пътуване достигаме до азиатската част на най-големия турски град и летище Сабиха Гьокчен. Полет до град Ван. Следва двучасов трансфер до град Догубаязит. Настаняваме се в хотел и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 2

Закуска. Опаковаме багажа си за планината (останалия ще оставим в хотела) и отпътуваме към подножието на Арарат. След около 2 часа достигаме района на село Чевирме, разположено на около 2200 метра. Тук ще ни очакват мулетарите, които ще натоварят екипировката ни на мулета и ще я пренесат до Лагер 1. А ние с леки ранички се отправяме по пътеката виеща се през летните пасища на местните кюрдски овчари. След около 4-5 часа достигаме лагера, където ни очакват освежителни напитки. Опъваме палатките и се настаняваме за почивка – тук ще нощуваме две вечери. Около 19:00 часа, готвачът ни вика за вечеря, приготвена на лагерния огън. Нощувка на палатки.

ДЕН 3

Днес е ден за аклиматизация! Започваме обаче със закуска, а след това взимаме леки еднодневни ранички и се отправяме по стръмните склонове на вулкана. За аклиматизация ще се изкачим до около 4200/4300 метра, където ще спрем, за да отпочинем и да хапнем сухия си пакет за обяд. Правим снимки и се спускаме обратно към лагера, където ни очаква чай, кафе и леки закуски. Вечерта вечеряме в лагера и си стягаме багажа за изкачването до „щурмовия лагер“ на следващата сутрин. Нощувка.

ДЕН 4

Закуска. Опаковаме си багаж, който ще н трябва за върха и го оставяме на мулетарите, за да го натоварят и качат до Лагер 2. Ние отново с леки ранички се отправяме към Лагер 2, разположен на около 4200 метра. След около 4-5 часа достигаме палатките и се настаняваме. Тук гледките са наистина впечатляващи! Ледниците спускащи се от снежната шапка на върха се спускат по стръмна скална долина и десетки водопади падат по скалите, напечени от следобедното слънце. В краката ни се виждат хълмовете и вулканичните конуси на Арменското плато, а само на ръка разстояние – конусът на Малък Арарат. Обядваме с храна приготвена от нашия готвач и лягаме да починем. Разбира се, следобед ще пийнем чай и кафе и ще имаме лека следобедна закуска, а вечерта ни очаква вкусна вечеря – подкрепяме се обилно и активно почиваме – утре ни очаква сериозно предизвикателство! Нощувка.

5 ДЕН

Ставаме малко след полунощ! Готвачът вече е приготвил закуската ни, както и сухите пакети за обяд и термосите с горещ чай! Обличаме се добре, слагаме котките и потегляме към върха. Изгревът ни сварва или на последния склон към върха или на самият връх, а гледката на сянката на вулкана проектираща се в низините от светлината на изгряващото слънце е незабравима! До тук са изминали около 6 часа. Правим кратка почивка на върха за снимки и похапване и започваме спускането си към Лагер 2. Тук отново ни очаква храна и горещи напитки. Отпочиваме около 2 часа, стягаме си багажа и тръгваме към Лагер 1. В късния следобед достигаме палатките и се настаняваме за заслужена почивка. Вечерта похапваме вечерята приготвена от готвача ни и заспиваме.

6 ДЕН

Закуска. Стягаме си целият багаж и се спускаме до началната точка на прехода. Багажът ни вече ни очаква, пренесен от мулетата, товарим го на буса и напускаме склоновете на този величествен вулкан. Следобед ще посетим останките от двореца на Ицхак паша, както и музеят на Ноевия ковчег. Вечерта се настаняваме в хотел в Догубаязит. Вечеряме в местен ресторант, където ще отпразнуваме успешното си изкачване. Нощувка.

7 ДЕН

Закуска. Днес ни очаква екскурзия до езерото Ван, което е най-голямото солено езеро в света! Тук ще се качим на лодка и ще посетим остров Акдамар, втори по големина в езерото. На острова се намира арменската катедрала Светия Кръст, датираща от 10 век, прочута с архитектурата и фреските си. Ще посетим още водопадите Мурадие и крепостта на Ван, преди да се настаним в хотел за нощувка. Вечеря на свободна консумация.

8 ДЕН

Закуска и свободно време за разходка и пазар из града. Около обяд се отправяме към летището за полет до София, където ни очаква транспорта ни, за да ни откара до София. Пристигане в София късно през нощта.

Включва:

 • Транспорт с бус София – летище Сабиха Гьокчен - София
 • 3 нощувки и закуски в хотел
 • 4 нощувки на палатки
 • Пълен пансион в планината
 • Професионален български планински водач, местен водач
 • Мулетари и мулета за багажа
 • Готвач
 • Палатки и шалтета
 • Входовете за двореца на Изхак паша и музеят на Ноевия ковчег
 • Лодката в езерото Акдамар и посещението на катедралата Свети кръст
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети Истанбул –Ван - Истанбул
 • Храна извън описаната в програмата
 • Спални чували и котки
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

 

Цена: 2175 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн