НЕПОКОРНИЯТ ЕЛБРУС - ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ЕВРОПА

НЕПОКОРНИЯТ ЕЛБРУС - ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ЕВРОПА

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Кавказ / Русия

ДАТА: 30.07.2020                                                                      

2365 лв

Водач:

Кавказ винаги е бил и ще бъде притегателна точка за всички планинари и алпинисти. Тази огромна планинска система от величествени върхове, сковани във вечен лед, заснежени вулкани, кристално сини ледници и изумрудени езера, умопомрачителни скални стени остри като бръснач гребени и пасища, обсипани с хиляди цветя нямат аналог в Стария континент. Над цялото това море от красота се издига Елбрус – двуглавият вулкан, господстващ с височината си над цяла Европа! Това предизвикателно пътешествиеще ви даде възможност да стъпите на най-високата точка на един от 7-те Континентални първенци и най-висок връх в Стария континент. Внимателно подбраните преходи, изпитаната аклиматизационна схема и вкусната топла домашна храна ще ви осигурят едно незабравимо преживяване и най-голям шанс за успешно изкачване!

ДЕН 1

Сборен пункт: паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 9:00. Отпътуваме за Истанбул  и след близо осем часово пътуване достигаме до азиатската част на най-големия турски град и летище Сабиха Гьокчен. Полет до град Налчик. Трансфер до хотел и настаняване. Нощувка.

ДЕН 2

Закуска. Намираме се в столицата на Кабардино-Балкхария и след закуска потегляме по поречието на р.Баксан за Национален парк Приелбрусие. След около 3 часа достигаме до курортното селище Терскол и се настаняваме в комфортен хотел 3*. Време е да започнем аклиматизацията си! С леки ранички тръгваме към района на връх Чегет. Пътеката ни води през зелени поляни, обсипани с цветя и рододендрони и скоро пред нас възправя северната стена на Донгуз Орун! Почти отвесни ледници се спускат по студената скална гръд на високия 3769 метра гигант и лавините от някой случайно откъртил се серак често отекват над долината. Още няколко завоя по пътеката и дъхът ни просто спира! Ето я нашата цел – бяла и подканяща ни ... Често обгърнат в облаци, конусът на Елбрус се вижда прекрасно от тук и обхваща целия хоризонт! Днес ще достигнем до около 3100 метра в зависимост от времето и ще загреем за по-големите височини. Връщане до хотела, като желаещите могат да се спуснат с лифт до подножието на връх Чегет. Вечеря на свободна консумация в някой от многобройните ресторанти на Чегетската поляна, предлагащи превъзходна и евтина храна. Нощувка в хотела.

ДЕН 3

Закуска. Сух пакет за обяд. Днес е първият ни ден по склоновете на Елбрус. Кратък трансфер до Азау и след две прекачвания на лифт достигаме Бочките. Това ще бъде нашият дом от утре, но днес само преминаваме оттук. Целта ни е височина от около 4100 метра и хижа Дизел (стария заслон на Единадесетте) Маршрутът представлява поредица от плавни и стръмни изкачвания по ледника над Бочките, а при хубаво време ще можем да се насладим на панорами към Главния Кавкацки хребет, издигащ се от другата страна на долината. Почивка и престой в района на хижа Дизел и спускане до Бочките. Спускаме се с лифта и се връщаме до хотела ни. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 4

Закуска и сух пакет за обяд. Днес се пренасяме в планината. Стягаме планинската си екипировка, оставяме целия си излишен багаж на сигурно място в хотела и след кратък трансфер сме отново под лифта на Азау. Изкачваме се с лифта до Бочките и се настаняваме. За да си подсигурим добра аклиматизация днес ще направим изкачване до височина от около 4500 метра. Наша цел са Скалите на Пастухов – ветровито място, но пък с чудесни гледки. Изкачването ще продължи около 4 часа и след кратка почивка ще се спуснем до Бочките само за около час. Вечеря с вкусна домашна храна, приготвена от личния ни готвач в планината и нощувка в Бочките.

ДЕН 5

Ден за почивка и тренировки. Закуската, обяда и вечерята отново ща са грижа на нашия готвач, а ние ще се заемем с по-важни задачи. Сутринта ще прегледаме екипировката си, ще прогоним котките и ще направим задължителната тренировка по самозадържане и боравене с пикел! След обеда в зависимост от времето ще се отдадем на почивка или ще се разходим отново до хижа Дизел. Нощувка в Бочките.

ДЕН 6

Ставане около 00:00 часа! Закуска и сух пакет за обяд. Минаваме през столовата, за да се подкрепим и да си вземем горещ чай, с раниците се качваме на ратрака. Той ще ни отведе до върха на Скалите на Пастухов (около 4700  метра) и ще увеличи шансовете ни за успешно изкачване. Тук изглеждащия от Бочките полегат склон се превръща в стръмно изкачване. Поемаме с бавно темпо по склона и след около 2 часа и половина сме на около 5100 метра. Маршрутът ни поема западна посока и започваме подсичането на Източен Елбрус по Касая Палка. Тук ни застига изгревът – гледка, която ще запомним за цял живот! Небето бавно изсветлява и внезапно цялото застинало море от върхове на Главния Кавказки хребет пламва в кърваво червено! Върховете се обагрят в невероятни цветове, а ние сме вече на близо половин километър над тях!!! Продължваме плавното си изкаване и достигаме седловината межди Източен и Западен Елбрус. Тук ще направим кратка почивка и ще се насладим на топлината, идваща от първите слънчеви лъчи, които ни огряват за деня. Следва финалното, но стръмно изкачване по върховия конус и оттам до най-високата точка на вулкана. Ето ни на най-високата точка в Европа и на един от 7-те Континентални първенци – 5642 метра! Усещането и гледките не могат да се опишат с думи, връщането обратно до Бочките ще премине като в сън, а удовлетворението от изкачването и удоволствието от очакващатани гореща супа ще бъдат перфектният завършек на изкачването. Вечеря и нощувка в Бочките.

ДЕН 7

Закуска. Сутринта напускаме склоновете на Елбрус и се спускаме до хотела ни. Днес е време за заслужена почивка, пазаруване на сувенири и разходка до минералните извори в района на хотела. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

Денят може да се използва  като резервен, в случай на неблагоприятно време.

ДЕН 8

Закуска. Отпътуваме за Налчик и от там за района на селището Горна Балкария. Ще направим екскурзия с местен екскурзовод до Сините езера и древните крепости на Балкария. Ще научим бурната история на този величествен планински край и ще опитаме някои от най-вкусните специалитети на планинската кухня. Следобед – връщане в Налчик и време за разходка из града. Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотел.

ДЕН 9

Трансфер до летището в Налчик. Полет до Истнабул, където ни очаква транспорта ни, за да ни откара до София. 

Включва:

 • Частен трансфер за групата: Летище Налчик – хотел Налчик – Летище Налчик
 • Частен трансфер за групата: Налчик – Терскол – Налчик
 • Частен трансфер за групата: Терскол – Азау – Терскол – според програмата
 • Трансферите с лифтовете според програмата
 • Частен трансфер за групата: хижа Бочки – горната част на скалите Пастухов (4700 м)
 • 3 нощувки в хижа Бочки
 • 2 нощувки в хотел в Налчик
 • 3 нощувки в хотел в Терскол
 • 7 закуски, 3 вечери и 4 обяда
 • Професионални планински водачи – 1 български и 1 руски
 • Личен готвач на групата за престоя в Бочките
 • Всички разходи на водачите
 • Нужната алпийска екипировка
 • Формалностите по изваждане на Руска виза
 • Еднодневна екскурзия с английскоговорящ екскурзовод до Сините езера и Верхная Балкария
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Налчик – София и  Руската виза
 • Трансфер с ратрак от 4700 м. до 5000м – по желание на групата и Трансфер с ратрак от 5000 м. до хижа Бочки – по желание на групата
 • Храната извън упоменатата в програмата
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 •           Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

 

Цена: 2365 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн